Кметът Камбитов и Росица Димитрова откриха нова станция, която ще следи качеството на питейната вода в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и управителят на ВиК инж. Росица Димитрова днес официално откриха една от четирите нови телеметрични станции в Благоевград. Целта е чрез съоръженията да бъде наложен непрекъснат контрол върху качеството на питейната вода и нейното опазване като жизнен ресурс. Изградената система ще даде възможност резултатите от мониторинга да бъдат показвани в реално време на сайта на Община Благоевград, както и на този на ВиК. 

„Това е пореден проект, който се реализира от Общината по програма за европейско териториално сътрудничество. Благодаря на ВиК, в лицето на инж. Росица Димитрова, за добрата съвместна работа“, каза кметът д-р Атанас Камбитов и допълни, че това е част от цялостната стратегия на Община Благоевград.

От своя страна управителят на ВиК инж. Димитрова също отправи благодарности за добрата и бърза съвместна работа с кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и неговия екип. 

Заедно с водното дружество се изпълнява още един проект, касаещ корекцията на коритото на река Благоевградска Бистрица по трансгранично сътрудничество с Република Македония. Кметът Камбитов уточни, че се работи и по новия програмен период, в който са предвидени още два нови общи проекта - за енергийна ефективност на училищните сгради и реставрация на крепостта в Зелен дол. 

Церемонията продължи с водосвет от благоевградските свещеници Петър и Кирил. Кметът Камбитов, инж. Димитрова и заместник-кметът по европейските проекти и програми Зорница Кралева прерязаха лентата на новия обект и си пожелаха той да допринесе за здравето на гражданите на Благоевград. 

В Благоевград ще има общо четири телеметрични станции. Оборудването е доставено в рамките на проект „Опазване и осигуряване на качеството на общинската вода в трансграничния регион“ – CIVILWATER, финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция -България 2007-2013. Проектът се изпълнява съвместно с Децентрализираната администрация на Македония и Тракия, Република Гърция, Балкански център за опазване на околната среда, Република Гърция, Община Ореокастро, Република Гърция и Клуб „Икономика 2000“. Сумата по проекта е 420 000 лева и е 100% безвъзмездна финансова помощ - 85% от Европейския фонд за регионално развитие и 15% национално съфинансиране. 

По време на откриването на първата телеметрична станция в града кметът д-р Атанас Камбитов се ангажира с решаване на проблема, свързан с канализацията на улица „Прилеп“ в Благоевград. „Ремонтът е заложен в Инвестиционната програма на Общината, но поради многото запитвания от граждани на „горещия телефон“, дейностите ще бъдат изтеглени във времето и ще стартират в края на септември. И тук успешно си партнираме с ВиК, които ще подменят водопровода и тръбите преди да бъде положена асфалтова настилка“, каза още д-р Камбитов.

 

Росица Димитрова и Атанас Камбитов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK