Кметски наместници загубиха съдебни битки срещу Атанас Камбитов

Атанас Камбитов, снимка: infomreja.bg, архив

Бившите кметски наместници на селата Дебочица и Мощанец загубиха съдебните битки, които водеха срещу Община Благоевград. Венцислав Петров и Младен Николов настояваха съдът да отмени заповедите за уволнения, с които градоначалникът Атанас Камбитов ги отстрани от работа, както и да получат парични обезщетения. Петров претендираше за 2 940 лв., а колегата му от Мощанец - за 3420 лв.

В съдебна зала бившите управници заявиха, че в заповедите за уволнение липсват конкретни мотиви. Единствената посочена причина за отстраняването им от длъжност била "поради изтичане на срока, за който са назначени".

В жалбите си двамата посочват, че Атанас Камбитов е встъпил в длъжност през месец ноември миналата година, а трудовите им договори са прекратени приблизително четири месеца след това, като през този период те са продължили да изпълняват функциите си на кметски наместници.

Според юристите на Общината при уволнение на кметски наместници не се праща предварително предизвестие, нито има изискване за мотивиране на решението, защото то е по политическа целесъобразност. Освен това в заповедта е записано изрично, че договорът се прекратява поради изтичане на определения срок, на основание чл. 46 а от ЗМСМА.

Съдия Гергана Коюмджиева отхвърли исковете на кметските наместници като неоснователни. Съдът осъди двамата да платят по 150 лв. съдебни разноски.

Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK