Кметовете на Самоков и Сапарева баня поискаха изграждане на курорт „Дестинация Рила“ като общ проект

Снимка: ОА - Кюстендил

Заседание на Областния съвет за развитие се проведе в конферентната зала на Областна администрация - Кюстендил.

В предварителния дневен ред бе заложено представянето и приемането на Областната стратегия за развитието на социалните услуги в област Кюстендил (2016 – 2020). Като ръководител на екипа за изработването й Елеонора Христова докладва пред членовете на ОСР, които съгласуваха изготвената Стратегия.

Документът е създаден в партньорство между заинтересованите страни в област Кюстендил – областна администрация,  деветте общински администрации на територията на област Кюстендил, териториалните структури на АСП – в частност Регионална дирекция за социално подпомагане – Кюстендил и четирите дирекции „Социално подпомагане” - доставчици на социални услуги и граждански организации (НПО).

По втора точка от дневния ред Виктор Янев направи кратко изложение, относно ползите от създаване на Здравна комисия към ОСР. Областният управител даде думата на д-р Сашо Котев, управител на РЗОК – Кюстендил, който представи предложението за създаване на здравна комисия, както и предложението за състава и функциите й. Създаването на Здравна комисия към Областния съвет за развитие на област Кюстендил бе подкрепено с пълно мнозинство от членовете.

Стана ясно още, че по повод постъпило искане до областния управител от кметовете на общините Самоков и Сапарева баня за изграждане на курорт „Дестинация Рила“ като общ проект с регионално значение, ще бъде включен в Областните стратегии за регионално развитие на Кюстендилска и Софийска област с цел хармонизация на стратегически документи и приоритети в сферата на туризма.

Членовете на ОСР гласуваха „за“ допълването в Областната стратегия за развитие на област Кюстендил в частта: Специфична цел 1.4. Развитие на култура, балнеология, зимни спортове, нови форми на туризъм, туристически маршрути и продукти - Мярка 1.4.3. Развитие на планински туризъм и зимни спортове в Рила планина – Сапарева баня/   Паничище – в. Кабул; Дупница и планина Осогово, с проект: Изграждане на курорт „Дестинация Рила“ в община Самоков, Софийска област и община Сапарева баня, област Кюстендил.

В заключение Виктор Янев напомни, че в писмен вид  следва да се предложат форми/начини/методи за по-ефективно участие на Регионалния съвет за развитие в процеса на регионална координация и наблюдение на изпълнението на програмите, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, като се съобразят с функциите на РСР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK