Кметовете на Белица и Гоце Делчев участват в лидерската среща между Китай и Централна и Източна Европа

Снимки: Община Белица

Кметовете на общините Белица и Гоце Делчев - Радослав Ревански и Владимир Москов, участват в лидерската среща между Китай и Централна и Източна Европа, която се провежда в НДК, София.

Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" е на най-високо държавно равнище. На нея се обсъждат възможности за развитие и инвестиции в областта на бизнеса, туризма, хранително-вкусовста промишленост, винопроизводството.

Градоначалниците се надяват да привлекат вниманието на китайските инвеститори в привлекателните дестинации - Белица и Гоце Делчев.

В рамките на форума премиерът Бойко Борисов проведе среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители, Цао Дзиенмин. Двамата обсъдиха дневния ред, който се провежда под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази увереност, че срещата на местните лидери ще допринесе за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай.

„Във форума участват представители на всички български области, както и голям брой общини. Надявам се те да установят контакти и да реализират сътрудничество по конкретни проекти“, каза премиерът Борисов.

Той акцентира върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономически контакти и подчерта, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

„България подкрепя Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ „16+1” и участва в различните й формати. Оценяваме като успешна проведената в София Седма среща на върха „16+1“ на 7 юли“, каза премиерът Борисов.

Той посочи общото желание на всички участници, сътрудничеството във формата „16+1“ да се развива в съответствие с нормите и регулациите на ЕС, като един от най-значимите резултати на форума в София.

„Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), за чието създаване се взе решение при провеждането на Инициативата през юли“, допълни още българският министър-председател.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK