Кметове и полицаи учат баби и дядовци как да се пазят от измами

снимки: infomreja.bg

Кметове, наместници и полицаи подемат информационна кампания, която ще разяснява на възрастните хора как да се предпазват от телефонни измами. Това заяви директорът на ОД МВР- Кюстендил комисар Елиан Стамболийски. "Разпоредил съм на районните инспектори да проведат срещи с кметовете и кметските наместници, да се информират възрастните граждани да не се доверяват на непознати, които ги мамят по телефона", коментира Стамболийски.

През последните 2 дни има вълна от телефонни обаждания към абонати на аналогови телефони от Кюстендил. Обаждащите се целят да намерят жертви, за да получат големи парични облаги.

Повечето от обадилите се са съобщили за тревожни събития с близък, дори за настъпила смърт. Има и обаждания, които поздравяват абоната за голяма печалба  - лотарийно са избрани от голяма верига магазини и ще получат телевизор, хладилник, скъп телефон..., но се налага да купят ваучери, като за целта трябва да се продиктува номера на приносителя на “добрата новина”.

Повечето от гражданите, на  които са се обадили измамниците, са били възрастни хора. Ощетена е жена, която е купила ваучери за мобилен телефон за 50 лв. Останалите са търсили близките си хора, за да се убедят в каква нужда са и после са сигнализирали полицията.

От полицията предупреждават, че искането на пари и зареждането на ваучери е сигурен знак, че се обажда измамник. При всяко такова обаждане гражданите да сигнализират полицията, тел. 112 се избира безплатно, апелират още от ОД МВР - Кюстендил.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//