Кюстендилското семейство Димитрови с поредна екзотична екскурзия, този път в Китай

Снимки: Личен архив

Екскурзията е подарък за 70-годишния юбилей на Лъчезар от съпругата му Златка

Кюстендилското селейство Димитрови с поредна екзотична екскурзия, този път в Китай. Екскурзията е подарък от съпругата на инж. Лъчезар Димитров - Златка, по случай 70-годишния му юбилей, съвпадащ със 70-ата годишнина от създаването на Китайската народна република.

"Живописно разположен на двата бряга на река Хуанпу, Шанхай ни впечатли с архитектурните си символи: на западния бряг на реката е крайбрежният булевард „Бунд“ с типична архитектура от времето на първите заселници; на източния бряг са високите кули, една от които е Шанхайската кула със 127 етажа, телевизионната кула с височина 468 м е символ на града, на която се изкачваме", разказва Лъчезар и още:

"Вечерта се наслаждаваме на круиз по реха Хуанпу. Разхождаме се в стария град, посещаваме Храма на нефритения Буда. Разглеждаме музея на модерното  планиране, фабриката за коприна. Посещаваме древния воден град Джуджаджао с история от 1700 години. Известен е като „Китайската Венеция“.

С високоскоростен влак-стрела (300 км/ч) отпътуваме за Китайската столица Пекин. Най-големият градски площад в света „Тянанмън“, простиращ се пред портата на небесния мир ни завладява с величието си, където преди 70 години Мао Дзедун провъзгласява създаването на Китайската народна република.

В центъра се извисява паметник на народните герои. Тук са Китайският парламент, Мавзолеят на Мао Дзедун, Историческият музей и Музеят на революцията. Разходката ни продължава до Императорския дворец, наричан Забранения град, един от най-големите дворци в света с 800 сгради и 9999 зали, резиденция на 24 императори и най-големия древен архитектурен комплекс в света.

Пътуването ни продължава до летния Императорски дворец и се възхищаваме на красиви пейзажи и великолепни конструкции. Посещаваме и „Небесния храм“, където императорите почитали небето  и се молели за мир и плодородие. Изкачваме се по Великата китайска стена - символ на Китай и мъдростта на китайския народ.

Великата китайска стена е най-дългата конструкция, създавана от човешка ръка. На Земята няма такова съоръжение, дълго 8851,5 км. Ако бъдат включени и отделните липсващи участъци, тя нараства до над 21000 км. Сравняват я с дракон, протегнал се от Жълто море до Тибетските планини.

Следва посещение на Олимпийския парк с националния стадион - Птичето гнездо и Националния център по водите-Водния куб, чайна къща. Акробатично шоу и шоу „Златната маска“, които гледаме в Шанхай и Пекин ни представят част от китайската култура. Отново с високоскоростен влак-стрела отпътуваме от Пекин за Сиан-някогашната столица на Китай, откъдето е поставено началото на пътя на коприната.

Посещаваме прочутата теракотена армия, състояща се от над 7500 фигури на войни в естествен ръст, фигури на коне, кавалерия, бойни колесници, които пазят гробницата на император Цин Шъхуанди, обединил страната и превърнал я в империя, разположена преди повече от 2000 години в изкуствен хълм близо до Сиан.

Виждаме още интересни обекти от старото време: Голямата пагода на дивата гъска, Кулата на камбаната, Кулата на барабана, градската стена. Многолюден Китай ни впечатлява освен със стара и нова архитектура (масово строителство на съвременни небостъргачи над 30-50 етажа, авто-естакади), но и с отличен ред, дисциплина, чистота, трудолюбие и екзотична храна.

Незабравимо и вълнуващо е пътешествието в необятен Китай!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK