Кюстендилско село стана притегателно място за туристи от цялата страна и чужбина

Снимки: Личен архив

Кюстендилското село Раждавица стана притегателно място за туристи от цялата страна и чужбина. Всеки уикенд там десетки хора изпълват населеното място с глъч и се радват на забележителностите му. В Раждавица се намира и местността „Чардака“, която е разположена  веднага след последните къщи на селото, в посока Гърбино.

„„Чардака“ е в края на „Селската бахча“ - равна ливада, собственост на църквата, която е наета за къмпингуване от клуба по воден туризъм „Струма 2012“, които имат малка база за спускане с лодки по реката. В другият край на нивата на скалата на „Чардака“ е разположена църквата „Св. Атанас - Летний“, която е от 16-17в.“, разказват местните жители.

Лятото в селото се събират хора от близко и далеч, които могат да се разхладят в реката, да постоят на сянка под дървета или да се пекат на оформения „плаж“.  „Уникално място. Идвам всяко лято с децата и си прекарваме чудесно“, споделя Георги от София.  В селото има и къщи за гости, в които може да се пренощува.

През лятото „Чардака“ от местен плаж се превръща и в място за творци. Наскоро идвали еврейски туристи, които изработвали изделия от глина.

„Заслужава си човек да види това уникално място. Тук идват и хора, които се лекуват с лековитата вода от аязмото на Св. Иван Рилски. Тази вода помогна на хора да проходят, на слепи на прогледнат и наистина всичко това има връзка със Свети Иван Рилски, който е пребивавал по тези места“, разказва 68-годишна жителка на Раждавица.

 

КОМЕНТАРИ

Tupsum17:12 - 10.08.2016
Много яка скала....скачал съм пирон от скалата!
mihala15:23 - 10.08.2016
Какъв е превоза?- с делтапланер или кракомобил?
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK