Кюстендилският „Празник на плодородието” започва в последния ден на семптември

снимки: Цена Желязкова, infomreja.bg

Четвъртото издание на кюстендилския „Празник на плодородието” ще се проведе на 30-и септември и 1-и октомври. Тази година събитието се изтегля с 20-на дни: миналата година беше в края на октомври. Организаторите смятат, че в края на септември има повече земеделска продукция и затова променят датите.

„Празникът на плодородието” започва на 30-и септември, петък, от 17:30ч в центъра на града. Ще има сцена на площад „Велбъжд” и павилиони в околните градски градини. Ще бъдат подредени в отделни групи щандове за земеделски производители, занаятчии, представители на читалища, училища и детски градини. За 4-а поредна година Институтът по земеделие е съорганизатор на Община Кюстендил, и също участва със свой щанд.

Организаторите канят всички заинтересувани земеделски производители и занаятчии да се включат в празника. За щандовете няма да се плаща, всички могат да продават продукцията си. Заявките за участие са на сайтовете на Община Кюстендил и отдел Култура и духовно развитие. Крайният срок да за регистрация е 26-и септември. До същата дата могат да се регистрират и желаещите да се включат в концертната програма. Организаторите обещават, че тази година разполагат с повече пространство и маси от миналата, за да е по-просторно за участниците.

Ще има няколко конкурса – за най-атрактивно аранжиран щанд,  за най-едра ябълка, за най-атрактивен плод и зеленчук.  Организаторите споделиха,  че участниците имат интересни изненади всяка година. „Знаем, че има още какво да се иска от нас. Приемаме критики и напътствия, от веднъж не може да потече ресурсът. Всеки идва за нещо различно – за изява, за да продават произведеното. Важното е и да правим реклама на града и да се осигури място за общуване и обмен между производители, кюстендилци и гости на града”, каза пред кореспондента на ИНФОМРЕЖА Димитрина Укалска, началник на общинския отдел „Култура и духовно развитие”.

За официалното откриване е предвидена програма с участие на ансамбли от кюстендилските детски градини и някои от спортните клубове в града. Ще се представят и сортовете ябълки на Института по земеделие: от момичета, участвали в предни конкурси „Кюстендилска пролет”. Вечерта жури ще оценява участниците в четирите конкурса. В събота, програмата започва в 11ч с изпълнения на детски фолклорни състави, включително от други градове. Вероятно ще се вкюлчи и македонски фолклорен ансамбъл от Щип. Ще се организират и кулинарни игри  за децата и възрастните в публиката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//