Кюстендилски туристи минха по „монашеската пътека“ в Македония

Снимки: ТД "Осогово" - Кюстендил

По покана на планинарите от Пробищип, Македония, група кюстендилски туристи от ТД „Осогово“ разгледа „Лесновския манастир" и манастира „Св. Спиридон Чудотворец" в Македония. Заедно с приятели от Крива Паланка, Щип, Струмица, Скопие и Пробищип те преминаха по „монашеската пътека“. Именно така е кръстен маршрутът, който включваше пътя от Лесновския манастир до манастира „Св. Спиридон Чудотворец.

„Обсипаната с пъстри багри Осоговска планина, величието на манастира „Св. Гаврил Лесновски, уютът на женския манастир „Св. Спиридон Чудотворец” и гостоприемството на домакините очарова всички“, споделиха участниците в поредната туристическа изява на кюстендилското туристическо дружество.

Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Той е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с. Осиче, Паланешко (Македония). Произлиза от богати родители българи и получил добро образование. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество. С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, близо до сегашния град Кратово.

Тридесет години след смъртта на преподобни Гавриил един руски монах на име Йосиф в град Средец (София) - по внушение на светеца – се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица. Според приложното житие на преподобния от 1330 г. "там те лежали дори досега и дават изцеление".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK