Кюстендилски ракетомоделисти с демонстрации в Хърватия

снимки: Дани Асенова, infomreja.bg

Ракетомоделисти от клуба към Обединения детски комплекс-Кюстендил участваха в Балканския преглед за експериментална техника „HARS-2011” в хърватския град Гарешница, близо до столицата Загреб. Домакините бяха изпратили специална покана на българските моделисти. Срещата включваше представяне на нови концепции и идеи, както и демонстрационни полети на специално конструираните новаторски експериментални ракети с различни размери и дизайн.

Участваха над 50 моделисти от различна възрастова група от няколко балкански държави. Българските участници бяха специално представени при откриването на срещата, като екип с огромни заслуги в развитието и популяризирането на ракетомоделното хоби.

„По време на тридневния преглед край Загреб тази оценка бе категорично потвърдена от изявите, както на нашите младежи, така и от вече утвърдените ни имена. Представени бяха 15 иновативни, чудесно изработени ракети, които привлякоха вниманието на публика и медии, както на земята, така и при своите полети”, сподели един от ръководителите на школата по ракетомоделизъм в Кюстендил Христофор Скандалиев.

При закриването на форума бяха раздадени дипломи на най-успешно представилите се клубове и участници. За своите модели младият състезател Томислав Скандалиев от ОДК-Кюстендил  получи най-висока оценка при учениците, а Христофор Скандалиев - признание за своите разработки при мъжете.

„Кюстендил е средище на най-добрите ракетомоделисти”, отбеляза ръководителят Тонче Радков, който близо 40 години подготвя младите състезатели. Заедно с Христофор Скандалиев и екип от ученици работиха и реализираха проектът „Черешка 2010”. 175-килограмовата ракета с дължина 5 метра и с диаметър 0,5 м успешно излетя на височина 413 метра. Сега двамата, и техните възпитаници от школата към ОДК работят по нов проект за поставяне на световен рекорд. Новата им цел е да изобретят ракета, която да достигне 10 000 метра височина!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK