Кюстендилската художничка Илона Захариева представя изложба живопис и резба

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил представя в залите „Графична” и „Лекционна” самостоятелната изложба живопис и резба на кюстендилската художничка Илона Захариева. Събитието е предвидено за 6 април от 18.00 ч.

Общуването с нея самата - искрена, непосредствена и удивително чувствителна, и с нейното творчество - интелигентно и романтично, в бездуховното време, в което живеем, носи радост за душата и сетивата.

Има една пиеса на Ричард Неш – „Човекът, който прави дъжд”. Основното събитие в нея е сушата.

Зеленината изчезва, дърветата и посевите изсъхват, хората обедняват и губят надежда. Чакат чудото, което да им донесе дъжд.

Е, когато пъзелът от Вяра, Надежда, Любов, Красота и Талант се подреди, няма начин да не завали! Земята не може вечно да жадува! Един ден, когато се събудим, утрото ще бъде зелено!

Илона Захариева „прави дъжд”. Творчество й кара да се потопим  в мечтание и да си тръгнете щастливи и пречистени.

Илона Веселинова Захариева е родена на 22 февруари 1950 г. в град Кюстендил.

През 1968 г. завършва Реална гимназия в родния си град, а през 1977 г. – Художествената академия в София. Учи в Приложен факултет, специалност „Резба” при проф. Борис Зографов.

Художничката е една от малкото жени, които се занимават с трудното изкуство на дърворезбата.

Работи още и в областта на пространственото оформление, живописта, графиката, колажа и фотографията, пише стихове. Член е на СБХ, Съюза на учените в България, Асоциацията на бизнес оценителите. Лицензиран експерт е на произведения на изкуството.

След дългогодишна работа като уредник в РИМ – Кюстендил през 2003 г., след спечелен конкурс, е назначена за директор на ХГ – Кюстендил.

Остава неин ръководител до пенсионирането си през 2010 г.

Творби на художничката има в ХГ – Кюстендил, СГХГ, частни колекции в България, Германия, Белгия, Испания, САЩ, Канада и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK