Кюстендилка оцеля над 20 часа при минус 20 градуса над Седемте рилски езера

Снимка: Личен архив

Планинските спасители я откриват, след като не се прибира в хижата

Само като чудо може да се определи спасяването на кюстендилка, оцеляла повече от 20 часа на минус 20 градуса в района на Седемте рилски езера. Този път, за разлика от други, липсва подаването на сигнал до ПСС към БЧК – Дупница.

По дирите на 42-годишната Кремена планинските спасители тръгват, след като разбират, че тя не се е прибрала да пренощува в хижата. Малко по - късно откриват и чанта с багаж, в който имало храна и вода.

Решихме да проверим за какво става въпрос, въпреки че сигнал нямаше в централата. Свързахме се с хижа „Ловна“, защото допуснахме, че може да е отишла натам, но нямаше такъв турист“, разказаха участници в издирвателните действия. След като намират чантата й решават да потърсят и някакви координати с нея. В един от джобовете откриват договор с мобилен оператор и решават да позвънят на посочения номер.

„Обадихме се, но никой не вдигна. Веднага подадохме сигнал към централата на ПСС към БЧК с данните от договора, за да се направи локализация чрез мобилния оператор.

Не последва много време и от същия номер ни върнаха обаждане. Чухме жената, тя говореше с немощен глас, едва – едва ни обясни къде се намира. Без да губим време двама от колегите потеглиха натам“, обясни един от участниците в акцията – Божидар Джокин.

Едва около 14 часа вчера спасителите откриват Кремена в основата на връх Харамията, свила се зад една скала. „Повече от 20 часа тази жена е прекарала на 2300 метра надморска височина при минус 20 градуса. Това, че не е заспала я е спасило от сигурна смърт. Ние тръгнахме с шейната и носилката, за да ги пресрещнем, тъй като е невъзможно да бъде свалена само от двамата“, обясниха още спасителите на кюстендилката.

Те свалят жената до Паничище, където по спешност я поема линейка. Заради прекараното време в студа туристката е получила тежко увреждане на краката. „Не си чувстваше краката. Снощи я транспортираха до Пирогов, дано успеят да й спасят крайниците. Най-важното за нас е, че е жива и успяхме да я спасим“, коментира още Джокин, който допълни, че в акцията са участвали още Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов-Тачи и Георги Илков-Темето.

 

КОМЕНТАРИ

Quetzalcoatl14:31 - 20.01.2021
Иска ми се да прочета, че някой - кмета или който и да било властиимащ - е наградил с нещо смислено тези спасители за добрата работа, която са свършили.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK