Кюстендилци посрещнаха пролетта

Снимка: Infomreja.bg

Кюстендил посрещна пролетта. Празникът на града се отбелязва вече пета година. Това е единственият по рода си такъв празник в България, който е патентован.

За този ден всички кюстендилци, пръснали се по света, се завръщат в родния си град, за да присъстват на това красиво тържество.

Девойките, избрани да олицетворяват пролетта, са винаги три на брой, които пресъздават древните и местни традиции на града под хълма Хисарлъка, като пожелават на всички граждани, здраве плодородие, и просперитет.

Началото на този празник е поставено преди 41 години, като избраниците се представят пред обществото с нежни стъпки, с подноси с плодове и амфора с минерална вода, облечени в ефирни одежди.

Те отъждествяват древните богове, свързани с Кюстендил, като богините на плодородието и още Асклепий, Аполон, Хигия и Дионисий. След като духовни представители от региона и София пожелаха най-хубави неща да се случват в този град и поръсиха присъстващите с китка чемшир и светена вода, се представиха най-нежните нимфи, короновани за "Девойка Кюстендилска пролет" и нейните подгласнички.

Романтична реч произнесе кметът на града Петър Паунов, след което празникът продължи с музикална програма. Пролетния празник уважи и омбудсманът Мая Манолова, която е от Кюстендил.

Гражданите се поздравяваха помежду си с "Честита пролет!", а след обяд се отправиха към хълма Хисарлъка, където сред природата похапват и се веселят.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

чп21:47 - 22.03.2017
Честита пролет!
Гражданин13:39 - 22.03.2017
КЮСТЕНДИЛСКА ПРОЛЕТ 2017 И ДЕНЯТ НА ШАРЕНИТЕ ЧОРАПКИ Добро утро! Погледни навън. Днес е 21 март. Светлина и усмивки ще озарят лицето ви, когато излезете на градския площад в Кюстендил. Да, настъпи пролетта и с нея дойде настроението ни. На този ден в Кюстендил за поредна година се понася миризма на кебапчета и пиво. Ще излезе Мис Кюстендилска пролет 2017, която ще поздрави жителите на града. Дааа, никога не е излишно да пожелаеш на хората нещо хубаво и позитивно. Но знаеш ли наистина, какво да пожелаеш, когато си едва на 16 години. Забележете: Традицията Кюстендилска пролет датира от 21 март 1966г. Тя събира в себе си съчетание на младостта и красотата, християнските традиции и древните мистерии, в основата на които лежи почитането на Слънцето. Забележете: На същата дата 21 март се провежда глобалната камапния – Международен ден на хората със Синдрома на Даун, инициатива, която съществува в Европа и САЩ, а от 2012г. ООН официално подкрепя инициативата с цел превенция. В информационните емисии показаха различни инициативи - съпричастните към болните от Синдрома на Даун обуха шарени чорапки. Похвална е инициативата на сдружение „Бъдеще за децата“ и на всички учители и ученици, обули шарени чорапки - като Зов за помощ и чуваемост. Тези новини, обаче дадоха отражение върху душевното ми състояние. Празнуваме Кюстендилска пролет, но би следвало да се почете и Денят на шарените чорапки. Няма смисъл Не коментирам имаше ли инициативи от страна на различни общественици, защото някои от тях се намират в трите измерения БББ – Безвкусие, Блудкавост и Безхарактерност. И докато награждаваме с корона поредната Мис пролет, търся Чистотата в намеренията, Дарението и Съпричастието. Колко от тези надарени с корони момичета знаят, че има думата Благотворителност, защото всяка Мис трябва да бъде част от някаква социална кауза. Уважаема госпожице Кюстендилска пролет, няма кръгозори и светло пролетно утро, когато в такъв Ден не си обул шарени чорапки. В един Световен ден, за който може би не знаеш, че съвпада с „твоя важен ден“. Не трябва ли да подкрепяме най – уязвимата част от обществото ни – Децата. Едно послание към следващата поредна МИС – 21 март е и Ден на болните от Синдрома на Даун. Хвърли няколко чифта шарени чорапи! Аз ще бъда там, за да ги обуя!И така ще бъдеш Любимата кюстендилска пролет. Иначе рискуваш да изгубиш Красотата си!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK