Кюстендилци отново протестираха заради данъците! Влязоха на заседанието на ОбС

Снимки: Infomreja.bg

Протестиращите отново заявиха, че нямат връзка с политически парти и организации

Кюстендилци отново излязоха на протест пред сградата на Община Кюстендил, като причината е същата – драстичното повишение на местните данъци и такси. От началото на тази година такса смет е увеличена от 1,4 на 3,5 промила за града и на 9,5 промила за селата. Данъкът сгради и МПС, също са увеличени.

За поред път местните жители изразяват недоволството си под прозорците на администрацията, където се провеждаше и заседание на Общински съвет.

В самия център на града имаше и полицейско присъствие с цел недопускане на инциденти.

Организацията за протеста и този път тръгна в социалните мрежи, а от своя страна кметът на града Петър Паунов обяви, че протестите са провокирани от политически партии, които искат да трупат актив за предстоящите парламентарни избори.

Заради недоволството, точно преди седмица, градоначалникът отговоря в продължение на повече от час, на всички въпроси на кюстендилци, които бяха постъпили до Общината. С цифри и факти той обоснова причината за ръста на данъците.

Говорим за 47% средно увеличение. При част от автомобилите, например, увеличението е 20%. Отново ще припомня, че това са средства, които влизат изцяло в публичната инфраструктура. Що се отнася до такса битови отпадъци за изтеклата 2022 г. тя е дофинансирана с повече от 2 млн. лв. От 2021 г. в общината не е постъпила и 1 ст. като държавен трансфер или субсидия, която да подкрепи нашите усилия“, обяви кметът.

Аз бях още на първия протест тук и защитавам интересите на кюстендилци. Стоя твърдо зад позициите си – не само за увеличението на данъците. Питанията ни са във връзка с хигиената. Миризливата вода, която не става за нищо и по-точно тази в село Ябълково. Автомобил изхвърля боклуците на месец и половина, задръстваме се с отпадъци. Време е кюстендилци да се събудят и да изметем това, което в тази сграда не става за нищо“, заяви Валери Иванов.

Протестиращите отново заявиха, че нямат връзка с политически парти и организации, а присъствието ми пред сградата на Общината е като граждани.

Продължавам да чувам поредната, но не и последната лъжа, че протестът бил политически мотивиран. Няма такова нещо. Тук сме като граждани и данъкоплатци, като граждани на ЕС, които също имат сериозни права“, заяви и Любомир Иванов.

В крайна сметка 5-ма от представителите на протестиращите влязоха на провеждащата се сесия на Общински съвет. Те искаха да поставят въпросите си пред присъстващите в зала, но според процедурата питанията се поставят като последна точка в дневния ред. След не повече от 15-минути групата реши отново да излезе пред сградата на Общината, тъй като не изчакаха гласуването на всичко точки от дневния ред. Заканиха се да продължат да протестират.

А от своя страна адв. Димитър Велинов, който е и общински съветник, обясни, че няма как решението за увеличението на ОбС – Кюстендил, да бъде прегласувано. „Юридически това няма как да стане. Ние имаме двоен контрол на решенията на Общински съвет. Сигурен съм, че всичко е проверено, така че данъците могат да се променят след предстоящите местни избори“, обясни още Велинов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//