Кюстендилци казаха НЕ на сметището в Радловци!

Снимки: Infomreja.bg

Общината изхвърля боклук на сметището, въпреки че е затворено

Кюстендилци излязоха на мирен протест срещу сметище в Радловци. Десетки хора се събраха на кръстовището на околовръстното и соволски път, като първоначално бяха заявили, че ще затворят пътя, но до ескалиране на напрежението не се стигна. Масовото недоволство идва от факта, че Община Кюстендил продължава с камиони да извозва боклук на закритото вече сметище, въпреки сигналите до РИОСВ и наложените санкции на администрацията.

Такава констатация е направена дори днес от група жители на селото. „И тази сутрин камиони бяха там. Това е ежедневие. И от тук можете да видите сметището. Сагата е повече от 5 години вече. Разчитаме на помощ от държавните институции, за да може да бъдат изпълнени тези предписания, защото тук на местно ниво нямат волята да го направят.

Периодично сметището се пали. Има задимяване на целия район. Усеща се не само в село Радловци, а и в Лозно, и цял Кюстендил. Потърпевши са стотици жители на община Кюстендил“, заяви Розалия Димитрова. Основното искане на всички протестиращи е да се направи регламентирано депо, а не да се изхвърлят всички боклуци на незаконни сметища.

„Това, което виждате от мястото на протеста, е сметището от 1965 година. Когато Общината го затвори, мотивите бяха, че на това незаконно сметище трябва да бъде сложено край. Запръстиха това старо сметище и на 150 метра зад него направиха ново, което действа вече 5-а година. За това ново сметище вече са взели водата на село Радловци, което и без това през лятото е на воден режим.

Тоест едно незаконно действие води след себе си други действия, които също са незаконни. Питейна вода ще бъде използвана за промишлени нужди и ще оставят селото без вода. А вредите за нас са изключително много – първо - пътят до Радловци е превърнат във второ сметище, второ - мръсотия от самото сметище, и около него за цвят има над 200 бездомни кучета. А когато се запали сметището, пушеците отиват и към селото, а миризмата е ужасна, а като капак на всичко и без вода“, обясни и Цветан Танев.

От своя страна кюстендилецът Стефан Митов призова всички жители на общината да се включат и в следващи протести, които ще бъдат организирани, да са непримирими и да се борят за тяхното здраве и за здравето на децата на Кюстендил.

„Това трябва да спре, няма да го търпим повече. Хора, които контролират да не се изхвърля боклук на сметището, са заплашвани. Ще продължим да подкрепяме жителите на Радловци. Всичко това се отразява на нашето здраве, отразява се чрез въздуха, отразява се чрез подпочвените води.

Решение на проблема има – има експерти, да кажат как да се направи. Ако струва нещо – струва, сега кой ще плаща тези глоби, мисля, че всички ние ще ги плащаме. Който не си върши работата или да отстъпи, или да започне да си я върши“, категоричен беше Митов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK