Кюстендил превзе Скопие (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Във връзка с 91-годишнината от гибелта на 26-годишната Мара Бунева – легендарната българска революционерка от ВМРО, родена в Тетово, по традиция беше посетено лобното ѝ място в македонската столица Скопие.

Председателят на ВМРО-Кюстендил, Георги Петров, заедно със съпругата си Алексадндра за пореден път на този ден организира най-голямо присъствие на членове и симпатизанти на ВМРО-Кюстендил, което се открояваше от всички останали български посетители с огромно мнозинство.

Седем автобуса от България се изсипаха в центъра на не съвсем безлюдното Скопие с огромна маса народ, който завладя столицата на Република Северна Македония, като над 300 души бяха само от перфектната организация на ВМРО-Кюстендил.

Тук имаше хора от цялата страна от ВМРО-София - два автобуса, от Костинброд, Мездра, Враца, Роман, Добрич, Дупница и от много други краища на страната, но кюстендилци бяха най-многобройни.

Значение може би тук имаше и близостта между двата народа отсам и оттатък границата, защото дойдоха млади хора от Скопие, които поименно търсеха свои приятели измежду пристигащите българи. Пътувайки към Скопие, кюстендилци засякоха много македонски коли, които отиваха за България - за Банско на ски туризъм.

След като всички, обединени заедно, запалиха свещ в скопската църква „Св. Димитър", която е построена със съдействието на дядото на Мара Бунева, Захари /Зако/ Манойлов, който има заслуги по онова време като един прогресивен човек за нейното издигане.

Огромната българска маса народ, този път необеспокоявана от полицията, се отправи с развени знамена на ВМРО, а най-отпред се вееше знамето с образа на смелата българска жена – революционерката Мара Бунева, както и знамена с надпис "Свобода или смърт", което е било веруюто на българските революционери по онова време.

Имаше и български, и македонски знамена, тъй като към българските групи се присъединиха и македонци от Тетово, от Босилеград и други райони.

На лобното място на смелата революционерка и дъщеря на легендарния кмет на Тетово, Мара Николова Бунева, се поднесоха венци и букети цветя и всички присъстващи запалиха свещи, свещеник от София отслужи заупокойна молитва, тъй като Мара Бунева е погребана без опело и в безименен гроб.

След като панихидата приключи, евродепутатът и заместник-председател на ВМРО - Ангел Джамбазки, произнесе вълнуваща реч с особено силни децибели, които се чуваха на далечно разстояние в македонската столица.

Ето какво той каза като перефраза: "Земя, напоена с българска кръв, е Македония. Да решиш да се обречеш в името на поробените си братя и сестри е велико дело и да отмъстиш с живота си. Да се основаваме на герои като Мара Бунева, Борис Дрангов, Тодор Александров, Гоце Делчев и хилядите знайни и незнайни дейци на ВМРО, погребани в тази свята земя. Учете се от техните подвизи и героизъм, от техните кураж, воля себеотрицание и постоянство! Ние сме разделени в рамките на три държави. Да живее Македония! Да живее България! Бог да пази България!". Това бяха заключителните слова на Ангел Джамбазки.

След няколко часа се върнахме отново на лобното място на Мара Бунева, наречена от френската общественост по онова време „Македонската Шарлот Корде”. Този път паметната плоча не беше поругана. На мястото до този момент нямаше чупене на плочата и поругаване, както преди години се случваше на това свято място, което показа силата на българския дух.

Младите българи и македонци трябва да знаят, че героинята Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич, който е бил юридически съветник на Скопската Бановина, и като такъв е бил отговорен за Скопския студентски процес. Мара Бунева отмъсти и за смъртта на своя брат и братовчед, както и за хилядите други измъчвани родственици и съотечественици в края на Втората световна война.

Преди да издъхне Мара Бунева отговоря на запитващия я сръбски офицер защо го направи, а тя отговаря: ”Заради мъченията над моите братя българи!” и  „Защото обичах Отечеството си!” А военният лекар Костич, който пристига също на мястото на покушението, възкликва: ”Ето ти жена!”, след което се покланя над бездиханното ѝ тяло.

Хората от България и Македония са разбрали, че те трябва да живеят в мир, без войни и противоречия и от това по-хубаво няма. На никой здравомислещ народ не му са нужни разруха и братоубийства, а прогрес, който да води напред към благоденствие. На всички присъстващи беше раздаден календар с героите на ВМРО и на България. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK