Китай: Тайван шуми за военна заплаха преди изборите

Снимка: iStock

Президентските и парламентарни избори в Тайван ще се проведат на 13 януари

Китайското министерство на отбраната обвини правителството на Тайван в четвъртък, че умишлено вдига шум за военна заплаха от Китай преди изборите на острова, които предстоят след малко повече от две седмици, предава "Ройтерс".

Президентските и парламентарни избори в Тайван на 13 януари ще оформят отношенията на острова с Пекин, който през последните четири години засили военния натиск, за да отстоява претенциите си за суверенитет.

С наближаването на изборите Тайван съобщава за китайски изтребители и военни кораби около острова, както и за балони, пресичащи чувствителния Тайвански проток.

Говорейки на месечна пресконференция в Пекин, говорителят на китайското министерство на отбраната У Циен каза, че правителството на Тайван е виновно за напрежението.

"Властите на Демократическата прогресивна партия (DPP) умишлено раздухват така наречената "военна заплаха от континента" и преувеличават напрежението", каза Ву, имайки предвид управляващата партия в Тайван, която Пекин ненавижда като сепаратистка.

"Това е изцяло за търсене на изборна печалба", каза той, обвинявайки Тайван, че използва "позната изборна игра, за да подклажда конфронтация и да манипулира изборите".

Министерството на отбраната на Тайван заяви тази седмица, че не вижда никакви признаци на широкомащабна китайска военна активност преди изборите, но следи отблизо Китай.

Ву каза, че армията на Китай е била добре запозната с военните движения на Тайван.

"Ние, както винаги, ще предприемем всички необходими мерки за решителна защита на националния суверенитет и териториална цялост", добави той.

От началото на този месец Тайван също съобщи за вълна от китайски балони, носещи се над чувствителния Тайвански пролив, заявявайки, че вероятно наблюдават метеорологичните условия.

Министерството на отбраната на Тайван казва, че китайски военни самолети също редовно са пресичали средната линия на морския път, която преди това е служила като неофициална бариера между двете страни.

Ву отказа да коментира балоните и повтори, че Китай не признава средната линия.

"Тайван е част от Китай. "Средната линия" абсолютно не съществува." /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//