Китай скастри САЩ да не се месят в проблемите му с Филипините

Снимка: iStock

Китай и Филипините имат конфронтации за Южнокитайско море

Съединените щати нямат право да се намесват в проблемите между Китай и Филипините. Това предупредиха от китайското външно министерство, съобщава "Ройтерс".

Изявлението идва в момент на тлеещо напрежение заради конфликти в спорните води на Южнокитайско море.

"САЩ не са страна по въпроса за Южнокитайско море и нямат право да се намесват в проблем между Китай и Филипините", подчерта говорителят на министерството Мао Нин на редовен брифинг. Думите му бяха в отговор на въпрос относно заявката на САЩ, че ще защитават Филипините.

Китай и Филипините са имали няколко конфронтации на високо ниво в Южнокитайско море, най-вече в спорните води около Втория Томас Шол, част от островите Спратли.

В неделя китайски кораб се сблъска с филипински плавателен съд, след което Манила осъди "най-строго" "опасните блокиращи маневри" на кораба.

"Обещанието на САЩ за защита на Филипините не трябва да накърнява суверенитета и морските интереси на Китай в Южнокитайско море и нито да позволява и насърчава незаконните претенции на Филипините", изтъкна Мао.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви в Белия дом, че ангажиментът на Америка към отбраната на Филипините остава "железен" и обвини Китай, че действа "опасно и незаконно" в Южнокитайско море.

"Всяка атака срещу филипинските самолети, плавателни съдове или въоръжени сили ще задейства нашия Договор с Филипините за взаимна отбрана", предупреди Байдън по време на съвместна среща с премиера на Австралия.

Съединените щати и Филипините наскоро се споразумяха за нови насоки в своя Договор за взаимна отбрана от 1951 г. В насоките вече изрично се споменава, че ангажиментите за взаимна отбрана ще бъдат приложени в случай на въоръжено нападение срещу която и да е от двете страни "където и да е в Южнокитайско море". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK