Ким Чен Ун призова за действия срещу спада на раждаемостта в Северна Корея

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Той направи това изявление по време на събитие за майките в Пхенян

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за усилия за справяне с намаляващата раждаемост в страната, съобщи държавната медия KCNA днес, цитирана от "Ройтерс".

Той направи това изявление в неделя, по време на събитие за майките в Пхенян. "Предотвратяването на спада в раждаемостта и добрата грижа за децата са наши домакински задължения, с които трябва да се справяме, докато работим с майките", заяви Ким на събитието.

Фондът на ООН за населението изчислява, че към 2023 г. коефициентът на плодовитост или средният брой деца, родени от жена в Северна Корея, е спаднал до 1,8. Коефициентът на раждаемост остава по-висок, отколкото в някои от съседите на Северна Корея, които се борят с подобна низходяща тенденция.

Коефициентът на раждаемост в Южна Корея спадна до рекордно ниското ниво от 0,78 миналата година, докато в Япония цифрата спадна до 1,26. Намаляващата раждаемост в Южна Корея е довела до недостиг на педиатри, а в един град се проведоха събития за сватовство, в опит да се повиши раждаемостта.

Северна Корея, която има население от около 25 милиона души, през последните десетилетия също трябваше да се бори със сериозен недостиг на храна, често в резултат на природни бедствия като наводнения, които са унищожили реколтите в страната.

Севернокорейският лидер благодари на майките за ролята им в укрепването на националната мощ. "Аз също винаги мисля за майките, когато ми е трудно да се справям с работата на партията и държавата", изтъкна той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK