Картини „шепнат” разговори за живописта в Градската художествена галерия в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Разговори за живописта, претворени върху платна. Това е мотото на поредната арт проява, която Община Благоевград и Национална галерия "Музей за съвременно изкуство-Самси, Арсенал" подаряват на ценителите на съвременното изкуство.

В петък вечерта, с музикален пърформанс, в Градската художествена галерия бе открита изложба на именитите автори Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim®, Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на експозицията е Надежда Джакова.

"За нас е част да положим началото на традиционния Пролетен фестивал на съвременното изкуство с такава изложба. Истината е, че преди пет години въобще не сме си мечтаели да представим творби на автори от такова ниво. Днес Благоевград има възможност да посреща подобни експозиции. Вървим с уверени стъпки в това да превърнем Благоевград в център на съвременното изкуство", заяви в приветственото си слово заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова.

Ценителите на съвременното изкуство могат да видят нетрадиционните и смели интерпретации на авторите върху платна. Боряна Росса представя серия от три платна, обединени в заглавието "Обогатен реализъм". Запомнящи творби представя и художникът Rassim®, който съхранява своите идеи за бъдещето, като претворява видеокадри върху платна с маслени бои.

В произведенията от цикъла "Утаено време" художникът Станислав Памукчиев експериментира между картината и обекта, между обекта и инсталацията. В своите работи той използва материали като пепел, въглен, пръст, сено, метал, смола и по този начин разкрива първичната сила на своето "Утаено време". Аделина Попнеделева пък съчетава успешно акрилни бои върху платно и бродерия в творбата си "Малката русалка".

Картините ще бъдат изложени в Градската  художествена галерия до 20 май 2018 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK