Каракачанов стреля с "Калашников"

Снимки: Красимир Крумов, Телеграф медиа

Каракачанов: Възхитен съм от усвоените умения и способности на випускниците

„Възхитен съм от уменията и способностите, които випускниците от специализация „Полева артилерия“ представиха днес по време на своя практически държавен изпит. С професионалното изпълнение на поставените задачи те доказаха високото ниво на българското висше военно образование“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 2 юни, след демонстративните стрелби на курсантите на Националния военен университет от факултет „Артилерия ПВО и КИС“ в гр. Шумен.  „Випускът, който завършва, не само издържа държавния изпит, но и показа, че е много добре подготвен. Разчетите показаха завидно майсторство в артилерийската стрелба, за което мога само да ги поздравя – тях и техните преподаватели“, заяви министър Каракачанов. 

Днес на учебен полигон „Марково“  министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов наблюдаваха демонстративните стрелби със стрелково оръжие, противотанкови средства и различни видове системи на полевата и зенитната артилерия. Те бяха изпълнени от курсантите от факултет „Артилерия ПВО и КИС“, както и от военнослужещи от военни формирования 34 200 и 54 060. Ръководител на стрелбите беше началникът на катедра „Артилерия” полковник доц. д-р инж. Станчо Станчев.  

Випускниците на факултета от специализация „Полева артилерия“ показаха своите професионални способности и умения на практическия държавен изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво - Полева артилерия”. Те изпълниха задачи от закрити и открити позиции с четири разнотипни системи: тежка противотанкова гранатохвъргачка СПГ-9, 122 мм гаубица 2С-1 „Гвоздика“, 152 мм оръдие-гаубица Д-20 и 122 мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“. При изпълнението на задачите по засичане на цел и коригиране на огъня на 122 самоходно артилерийско формирование випускниците използваха дистанционно управляема летателна система тип дрон. Демонстративните стрелби на випускниците от специализация „Полева артилерия“ завършиха със стрелба от открита огнева позиция с полуправо мерене със 122 мм реактивна система за залпов огън  БМ-21 „Град”:

„Удовлетворен съм от показаните резултати от випускниците от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Старанието им е впечатляващо, както и показаните умения“, коментира и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след наблюдаваните демонстративни стрелби и практическия държавен изпит на курсантите-випускници.  Той отправи пожелание повече кандидати да постъпят във факултета на Националния военен университет, който създава гръбнака на Сухопътните войски на Българската армия. „Надявам се в следващите години да направим тази специалност по-атрактивна с внедряването на нови технологии и на системи, които да направят стрелбата на артилерията, адекватна на 21-ви век“, заяви началникът на отбраната.

По-рано днес министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на войните, загинали за свободата и независимостта на България и поднесоха цветя пред паметника на загиналите шуменци в града.  

Пред журналисти министър Каракачанов заяви, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната са насочени към изграждане и развитие на модерна, силна и боеспособна Българска армия, в която служат мотивирани хора, добре заплатени, с нормални социални условия на живот и на работа.

Той коментира и своята инициатива на 2 юни в условията на противоепидемични мерки  българските граждани да почетат паметта на загиналите за Освобождението на България като положат цветя пред паметниците на героите във всяко населено място. „Трябва да помним нашата история. На този ден ние почитаме подвига на Христо Ботев и неговата чета и на всички онези българи, които са отдали живота си за освобождението на България, благодарение на които има българска държава“, заяви министър Каракачанов. Той припомни, че политиката на Министерството на отбраната е да създава нови, да възстановява  и поддържа военните паметници и военните гробища не само на територията на България, но и в чужбина, защото това е паметта на българската нация.

 

КОМЕНТАРИ

Бурмата10:01 - 03.06.2020
хахаааа лайномета чак подпикал в гащите....па може отзад да е разкалял терена хахааааа
ботйо ботев04:23 - 03.06.2020
ебах ти и гуцата. утива му да се вози на това зеленото.
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK