Каракачанов: Паметникът на Девета пехотна Плевенска дивизия увековечава силата на българския дух

Снимки: МО

Паметникът бе открит на тържествена церемония в Плевен

Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през миналия век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да сложи цвете на признателност в памет на своя дядо, отдал живота си за защитата на България и обединението на българския народ.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 16 ноември 2019 г., в Плевен на тържествената церемония за откриването на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и героите от Дойранската епопея от Първата световна война, начело с техния командир генерал Владимир Вазов.

„Предимството на генерал Вазов пред неговите противници беше, че те бяха в чужда земя, а той бранеше своята“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В словото си той припомни величави моменти от защитата на Дойран от българската войска и командирските и личностни качества на пълководеца генерал Вазов, спечелил уважението на свои и чужди на бойното поле.

Този паметник увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди, служили в българската войска и днес България има нужда от такива паметници – посочи министър Каракачанов. „Българският народ е успявал тогава, когато се е борил, и тогава, когато е бил единен. В окопите всички имаха една мисъл – защитата на България и обединението на българските земи“, каза още министърът на отбраната и подчерта: „Това е изводът – имаме своето бъдеще като нация и народ, ако сме единни“.

Той благодари на Министерството на отбраната за дарените средства за отливане на монумента, на Инициативен комитет „Героите на Дойран“, Община Плевен, както и на всички, които подкрепиха със средства и усилия изграждането на паметника, включително и военнослужещите от формированията в гарнизон Плевен, родолюбиви и патриотични организации и съюзи.

Изграждането на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия се реализира за около година и половина, след като патрон на Инициативния комитет през март 2018 г. стана министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Идеята за него обаче е на близо 100 години. От Инициативния комитет „Героите на Дойран“ благодариха на всички дарители, сред които с лични средства е и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Сред тях са също и Съюзът на ветераните от войните в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, личният състав на гарнизон Плевен, народни представители и много други.

Многохилядното събитие събра в центъра на Плевен представители на държавната и местната власт, неправителствени организации, бизнеса, родолюбиви българи от различни краища на страната, много ученици, жители на Плевен и региона. Присъстваха и председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, народни представители, командири и началници на военни формирования и други. Голям интерес предизвика и празничната програма с участието на представителния оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от Плевен.  

Централната фигура в паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия е на генерал Владимир Вазов, бележит наш командир и военачалник, командир на Девета пехотна Плевенска дивизия в състава на Първа българска армия през Първата световна война. Наред със забележителната му военна кариера, името му се свързва и със случая със „свалянето на бойните знамена“ пред него в Лондон, лично описан в неговите спомени. През 1936 г. ген. Владимир Вазов като член на ръководството и дългогодишен председател на Съюза на запасните офицери посещава Лондон като специален гост на Британския легион – организация на ветераните от Обединеното кралство. При посрещането му на гара Виктория бойните знамена са наведени при преминаването му в знак на почит. Сред посрещачите му там е и фелдмаршал лорд Милн, който командва английските войски, участвали в атаката на Дойран през Първата световна война.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK