Каракачанов: Армия се прави с дух и любов към България

Снимки: МО

Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България – факт, който е станал възможен благодарение на Българската армия. Хубаво е българските граждани да имат по-чест досег до армията, да видят въоръжението, войниците. В тези комерсиални времена, когато хората се интересуват преди всичко от доходите си, е хубаво по някакъв начин да покажем, че воинската професия, макар и към момента все още не добре платена, е достойна и заслужава уважение.“

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 22 септември, на показа на военна техника пред сградата на Министерството на отбраната в София.

В Деня на Независимостта едновременно в 17 града в страната хората можаха да видят образци военна техника, оръжие и екипировка. Инициативата е първата от поредицата изяви под наслов „Това сме ние“, с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба.

„Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата  защита. Въпреки недоимъка и липсата на средства, момчетата и момичетата в армията си изпълняват задълженията. Това не е лесно, трудно е, рисково е, но хората имат дух. Армия се прави с дух и любов към България“ – заяви министърът на отбраната.

Той припомни, че през последните 20 години бюджетът на армията е орязван 4 пъти, като само през 2010 г. е намален с 40%..

„Аз не съм спрял да настоявам за повече средства. През изминалата  година увеличихме заплатите с 10 %, а за тази година сме предвидили още 10%.  Представили сме необходимите разходи за ремонт на част от съществуващата техника. Отделиха се близо 3 милиарда и половина за закупуване на нови самолети, кораби и бронирани машини“, каза министър Каракачанов.  Той посочи, че това е само един етап от цялостното обновяване на армията, което ще става постепенно поради невъзможността да се отделят необходимите средства.

Министър Красимир Каракачанов поздрави  всички военнослужещи, взели участие в днешното представяне.

Много хора  бяха дошли пред Министерството на отбраната, за да разгледат  бронираните машини „Хамър“, „Командо“, „Гардиън“  и „Пустинна котка“.  Някои от тях дори показаха умения в разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников“. Военнослужещите разясняваха  възможностите на техниката и въоръжението, за да отговорят на любопитството на посетителите. Всеки можеше да получи информация за свободните места в армията и за възможностите за участие в курсовете за начална и специална военна подготовка Най-въодушевени бяха децата, които имаха възможност да разгледат съвсем отблизо бронираните автомобили, да се вживеят в ролята на войници, да се снимат с гвардейците от почетния караул.

За доброто настроение на празника се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

В градовете Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Сливен, Шумен, Смолян, Благоевград, Враца, Белене, Асеновград, Карлово, Казанлък, Хасково и Ямбол хората също имаха възможност да разгледат днес образци техника, въоръжение и екипировка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK