Кандидатът за кмет Йордан Тодоров представи приоритетите си за развитието на Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Той представи приоритети си в сектори „Обществени услуги и данъчна политика“ и „Финансова и инвестиционна политика" за община Кюстендил

Кандидатът за кмет на Кюстендил от Коалиция „БСП за България“ – адв. Йордан Тодоров, представи приоритети си в сектори „Обществени услуги и данъчна политика“ и „Финансова и инвестиционна политика за община Кюстендил през 2023-2027 г.“.

Обществени услуги и данъчна политика – същите ще са съобразени с нуждите на гражданите и бизнеса.

- Безкасово плащане на местни данъци, такси и услуги. Това е едновременно спешен, важен и основен приоритет, който е лесноосъществим, и ще улесни гражданите. Ще подобри събираемостта/респективно приходите в общинския бюджет/, която в момента е около 50 процента. Имаме много съграждани, които притежават МПС регистрирано в кюстендилска община или недвижими имоти находящи се на територията на община Кюстендил, но живеят и работят в чужбина (т.е. трайно установени на територията на чужда държава), което е пречка за тях да заплатят дължимите от тях данъци. Представете си, че човек живеещ в чужбина, за да бъде добросъвестен по критериите на община Кюстендил, следва да измине хиляди километри, за да дойде до касата на местни данъци, и да плати задълженията си. Липсата на елементарни услуги е недопустима, особено в съвременното забързано ежедневие. Дори да не е на хиляди километри, достатъчно е просто да не живее в Кюстендил, за да е затруднен да си плати. При толкова лоши услуги не трябва да се учудваме, че събираемостта е около 50 процента, още повече като знаем колко наши съграждани живеят и работят зад граница.

- Градски транспорт – минимум 2 линии.

- Сметосъбиране и сметоизвозване – модернизация на наличната и поетапно осигуряване на нова техника, която е необходима за целта.

- Преразглеждане на местните данъци и такси за битови отпадъци: От досегашното управление станахме свидетели, че повишаването на местните данъци по никакъв начин не доведе до подобряване на услугата. Общината, ще поеме разликата между събраните приходи от такса битови отпадъци и необходимите разходи. Това е политиката, която в дългосрочен план ще доведе до подобряване качеството на живот и по-ниски разходи. Сметката се получава като с вземат предвид, че ще намалеят разходите за почистване на незаконните сметища и плащането на глоби за съществуването им. Само през последния мандат на досегашния кмет общината натрупа задължения за над 8 000 000 лева от глоби, като в тази сума не са включени похарчените пари за почистване на незаконните сметища. Тук следва да се отбележи, че местните данъци и такси са важна част, както от формирането на общинския бюджет, така и от качеството на живот на гражданите. Данъците, които плащаме реално, представляват плащане на услуга или стока, която се отразява директно на качеството на живот. Тя не може да бъде закупена на друго място. Чрез данъците плащаме услуги, като:

- Образование, детски градини, пътища, улично осветление, сигурност, административно обслужване, чистота и мн. Други услуги изключително важни и пряко влияещи на начина ни на живот. Но от коя от тези услуги които в момента получаваме сме доволни? Има стара българска поговорка „За да получиш, трябва да дадеш“. Какво качество на тези услуги ни предложи предходното управление, за да повишава данъците. Подхода който сме избрали е първо да осигурим качествени слуги, услуги които действително подобряват живота на хората в общината. Да направим разчет на всяка една от тях, и едва след това, чрез обществено обсъждане жителите на общината да определят какъв процент от тези разходи ще поемат под формата на данъчна тежест, и какъв процент ще е за сметка на общинския бюджет.

Финансова и инвестиционна политика:

- Инвестиционната политика, ще е насочена основно здравето, спорта, подобряване на бизнес средата и улесняване на ежедневието на гражданите.

- Като основни приоритети са:

- Изграждане на многофункционална зала, каквато има в почти всички областни градове, а и не само/пример гр. Дупница/

- Осигуряване 100 процента използваемост на стадион Осогово, като в момента голяма част от залите в него са неизползваеми и липсва дори тартан на откритата лекоатлетическа писта.

- Инвестиции с положителен финансов резултат:

- Осигуряване на независимост от монополите, това е голяма цел и представлява един от амбициозните и основни приоритети за нас.

Първа стъпка осигуряване на енергийна независимост, като за целта ще се създаде дружество със смесена собственост между общината и всеки гражданин който има желание да инвестира в него/естествено такава възможност ще се предостави само на жители на община Кюстендил./ Инвестираните средства ще се инвестират поетапно в изграждане на слънчеви и вятърни електроцентрали/ Принципа на разпределение ще е съобразно инвестираните от всеки един средства съобразно количеството произведена електроенергия и съответно ще се намалява от сметката му за ток, а в случай, че му се пада дял по голям от сметката му разликата ще му бъде изплащана.

Ролята на общината освен като инвеститор ще бъде да премахне задълженията и съпътстващите трудности на гражданите, които произтичат за всеки един желаещ да получи енергийна независимост, които не са малко. Няма да се налага да плащат и изработват проекти, няма да подават молби и плащат за обследване, получаване на становище за присъединяване, няма да се нуждаят от имот в който да разположат централата, няма да имат финансовото ограничение, че следва да имат голяма сума пари за да изградят собствена централа – ще имаме една голяма обща централа собственост на всеки гражданин. Намаляване зависимостта от монополите са нас ще бъде основна цел.

Осигуряване на нужните средства за изпълнение на поставените цели в програмата:

- Приравняване на рентните цени на земеделски имоти общинска собственост до нивото на пазарните. В момента общинските ренти са около 6 лева на дка, което е 7-8 пъти по ниски от пазарните 35-40 лв. Това води до милиони загуби за общинския бюджет и облагодетелства тесен кръг приближени на управляващите, от което губят голяма част от земеделските производители, а и всички граждани т.к. това са публични средства.

- Борба за промяна на законодателството в частта в която автомобилите не се спират от движение при неплатени данъци. Следва не плащането на данък да се приравни на неплатена задължителна застраховка ГО, което води до дерегистрация. Считам, че тук щ получим подкрепа от всички кметове на общини, което ще засили натиска и гарантира нужните промени, т.к. голяма част от общините губят милиони от автомобили закупени и регистрирани с български регистрационни номера, но се карат в Европа и не плащат данък.

Вижте и листата на Коалиция „БСП за България“ за предстоящия местен вот в Кюстендил:

1. Йордан Каменов Тодоров – Кандидат за кмет, водач на листата за общински съветници, Председател на БСП-Кюстендил, общински съветник, юрист, 41г., семеен с две деца.

2. Бойко Любомиров Клечков- Финансист, депутат в 46-т0, 47-мо и 48-мо НС, Областен Председател на БСП-Кюстендил.

3. Лилия Георгиева Чингарска- Димитрова- доктор невролог.

4. Десислава Георгиева Разсолкова - Икономист,специалност „Финанси“. Председател на Младежкото обединение в Кюстендил. Член на НС на Младежкото обединение в БСП.

5. Христо Сашов Цуцумански- Икономика на туризма, Експерт национална сигурност.

6. Елица Руменова Панева – Педагог, магистър „Маркетинг и Реклама“

7. Севделин Първанов Атансов – инженер, природолюбител и фотограф.

8. Стефан Любомиров Георгиев – експерт в сферата на авиацията, работил в държавната администрация 7г.

9. Любослав Любомиров Ковачки – средно-специално ПГИМ „Йордан Захариев“ гр.Кюстендил, в момента изучава висше в ВУАРР Пловдив.

10. Георги Давидков Георгиев – Земеделски производител. Логопед.

11. Крум Кирилов Григоров – Финансист

12. Даниел Стойнев Григоров – медиен експерт и специалност Култура.

13. Василка Цветанова Кръстева – Учител по биология и химия.

14. Симона Росенова Василева – 18г. ученичка в ЕГ“ д-р.Петър Берон“ гр.Кюстендил.

15. Роза Тончова Исионова- икономист, 15 г.кмет на с.Преколница.

16. Григор Димитров Велинов – занимава се с частен бизнес.

17. Людмил Василев Стоянов – Строителен инженер.

18. Александрина Юриева Стоилова – културен деец и студентка Аграрно инжинерство.

19. Павел Цонев Григоров – Стопанска Академия Свищов, Бакалавър Статистика и Иконометрия, Началник склад ВИК.

20. Мариана Илиева Христова – начална педагогика – ЮЗУ „Неофит Рилски“ гр.Благоевград.

21. Станислав Зиновиев Илиев – служител в международна компания.

22.Емилия Соколова Христова – кандидат за кмет на с.Лозно СПТУ по текстил, занимава се с бизнес.

23. Георги Йорданов Георгиев – Служител на ТЕЦ Бобов дол.

24. Крум Емилов Ненов – НСА“ Васил Левски“, треньор по културизъм и фитнес.

25. Мариана Асенова Мицова – Висше образование : икономика на съобщенията.

26.  Ангел Димитров Боцев – спортен деятел, завършил техникум в гр. Дупница.

27. Даниела Райчова Алексиева- Промишлени изкуства. Кандидат за кмет на с. Грамаждано.

28. Стоян Симеонов Ръждавички – кандидат за кмет с.Раждавица

29. Любомир Методиев Пенев – читалищен деец

30. Мирослава Георгиева Костадинова- кандидат за кмет на с. Копиловци, ТУ Габрово- Предприемачество и мениджмънт. Земеделски производител.

31. Антоанета Асенова Ченалова – икономист, счетоводител. Кандидат за кмет на с.Жиленци

32.Венетка Йорданова Карпузова – читалищен деец

33.Ясен Евтимов Стипцарски – кандидат за кмет на с.Жабокрът

34. Миролюб Николаев Кесев- в момента работи в сферата на транспорта.

35. Силвия Митева – в сферата на търговията.

36. Валентин Кръстев Енчев- кандидат за кмет на  с.Гърляно

37. Мирослав Александров Сашов – бизнес в сферата на туризма, и хранително-вкусовата промишленост.

Кандидат кмет за с. Вратца- Християн Руменов Панев. - 30г. семеен с едно дете. Спортист.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK