Кампанията за ранен прием на курсанти вече е в ход

Снимка: Пресцентър МО

Обявени са общо 533 места

Пълна държавна издръжка по време на следването си и гарантирана дългосрочна професионална реализация като офицери в Българската армия. Това са само част от предимствата, които получават курсантите във висшите военни училища. Кампанията за ранен прием вече е в ход.

533 са местата за прием на курсанти за учебната 2024/2025 г., обявени със заповед на министъра на отбраната. Кандидатите за тях могат да избират от 24 различни специализации.

В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени 396 места. Във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ - 73 места, а във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ – 64 места.

По време на обучението си курсантите са на пълна държавна издръжка, която включва безплатно настаняване в общежития, безплатно хранене и униформено облекло, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане срещу смърт и неработоспособност вследствие на злополука. Те имат възможност за ползване на почивната и спортната база на Министерството на отбраната.

По време на следването си курсантите получават ежемесечна стипендия от 750 до 800 лв. и имат възможност за допълнителна стипендия за успех от 150 до 200 лв. Успешно завършилите получават диплома за висше образование на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по две специалности - военна и гражданска. Следва гарантирана професионална реализация като офицери в Българската армия след дипломирането. По време на следването си те имат възможност за обучение по чужд език, съгласно стандарт на НАТО и получаване на сертификат, както и възможности за обучение и специализации в университети на страни от Европейския съюз. Ваканцията е 30 календарни дни за учебна година.

Ранният прием продължава в НВУ „Васил Левски“ до 25 април, във ВВВУ „Георги Бенковски“ до 24 април, а във ВВМУ - до 19 април. В Морското училище вече е проведен един ранен прием и са запълнени 22 места.

Сроковете за подаване на документи са до 28 март в НВУ и до 5 април във ВВВУ и ВВМУ.

Редовният прием в НВУ е до 3 юли, във ВВВУ – до 11 юли, а във ВВМУ – до 5 юли. Срокът за подаване на документи е до 21 юни 2024 г.

Документи се подават във висшите военни училища или във военното окръжие по местоживеене.

Заповед № ОХ-70/19.01.2024 г. на министъра на отбраната Тодор Тагарев за прием на курсанти за учебната 2024/2025 г. може да видите ТУК –

https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2024/20240119_OX70.pdf

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK