Камерна опера с първи концерт за 2021 г.

Снимка: Община Благоевград, архив

Концертът ще бъде на 18 февруари от 19.00 часа

В цикъла „Песенното творчество на оперните гении” солистите тенори на Камерна опера Благоевград ще представят рецитал с песните на Винченцо Белини и Джакомо Пучини. От Камена опера канят любителите на оперното и песенно изкуство и гостите на Благоевград на първия концерт от този цикъл.

Винченцо Белини успява да покаже на света красотата на италианския фолклор и да доведе белкантото до неговата връхна точка за краткия си, едва десетгодишен творчески път. Белкантото е певческия стил, който ползват оперните певци и до днес.

По този начин Белини окончателно къса връзката с Класицизма и се превръща в един от основоположниците на Романтизма в Италия. Богатата мелодика и откровеният му музикален изказ служат за вдъхновение на редица композитори след него. Белини издига на нов, по-висок етап италианското оперно изкуство.

Джакомо Пучини има трудната задача да даде на италианската музика нов тласък след продължаващата повече от 50 години, вече емоционално и стилово поизчерпана, епоха на белкантовите опери. Както е известно – изпълнил е задачата повече от добре. Неговите опери са едни от най-предпочитаните както от публиката, така и от изпълнителите.

Премиерата на първата опера на Белини – "Аделсон и Салвини", е през 1825 година, а Пучини умира през 1924 г., незавършил последната си опера "Турандот", чиято премиера е през 1926 г. 100 години неповторима оперна музика.

100 години именно красивите мелодии са в основата на успеха на италианската опера. Откъде композиторите са знаели кои от тях ще стигнат до най-съкровените кътчета в душата на слушателя и ще се превърнат в най-запомнящите се арии или ансамбли? Вероятната причина е, че често са запознавали публиката с тях в камерното си творчество, като по този начин композициите им са имали възможността да бъдат оценени, преди евентуално да бъдат включени в по-голям опус.

Пучини надписва ръкописа на една от песните си – "Sole e amore" така: „Първото зрънце на операта „Бохеми”. В нашия концерт ще чуете познати мелодии от "Мадам Бътърфлай", "Манон Леско", "Джани Скики" или „Лястовичката”, които също са зрънца, от които по-късно ще покълнат големите оперни шедьоври.

В концерта участват солистите тенори на Камерна опера Юрий Николов и Михаил Михайлов, гост – солист сопран – Емилия Кирчева. Клавирен съпровод – Милена Томанова.

Концертът ще бъде на 18 февруари 2021 г. от 19.00 ч. в Камерна опера – зала „Камерна сцена”, при спазване на всички противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//