Община Благоевград налива още пари в МУЦ-а, в санирането на Операта цари хаос

Снимка на МУЦ-а, Община Благоевград

Общината е изгубила 450 000 лв. за единия обект, влага 400 000 лв. за другия

 

Община Благоевград дофинансира със собствени средства ремонта на Междуучилищения център.

Причината е, че санирането, което се извършва по проект, засяга само 54 квадратни метра обновяване на мазилката на фасадата на сградата, а останалата се руши. След консултация с експерт става ясно, че старата мазилка е подкожурена от влага и се налага да бъде премахната и направена отново.

Това ще струва на Общината около 150 000 лв., а в момента тече и ремонт на покрива, върху който би трябвало по проект да има поставени фотоволтаични панели, ала се оказва, че състоянието на покривната конструкция е толкова лошо, че няма да издържи тежестта.

Покривът ще струва 250 000 лв.

И двете суми са без ДДС.

За да не изгуби Общината все пак парите по проекта, той трябва да бъде завършен до края на месец април.

А междувременно трябва да тече и поставянето на мазилка на 3000 кв. м. фасада.

Договорът с фирмата изпълнител е сключен за изпълнение на СМР за въвеждане на енергийно ефективни мерки в сграда публична общинска собственост във връзка с реализацията на проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“, който се изпълнява с безвъзмездна финансова помощ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Процедурата за избор на изпълнител за СМР на Междуучилищния център по трудово обучение е обявена и проведена в мандата на предходния кмет на общината. Обявена е от вр.и.д. кмет с Решение от 03.10.2023 г. и е публикувана в Регистъра на обществените поръчки в ЦАИС ЕОП на 6.10.2023 г. Предходното ръководство одобрява конкурсната документация, в която са определени критериите за избор на изпълнител – комплексна оценка, формирана от цена и срок за изпълнение. Назначена от тях комисия на 03.11.2023г. е отворила техническите, а на 22.11.2023 г. и ценовите предложения на участниците в конкурса и е изготвила комплексните оценки на кандидатите. На база на тази оценка е определена фирмата - изпълнител на поръчката - „Д4 Къмпани“ с оферта за 1 085 975 лв. без ДДС.

Междувременно на 11 октомври 2023 г. е обявена друга обществена поръчка за изграждане на Младежки център в непосредствена близост до сградата на Междуучилищния център и отново печели фирма „Д4 Къмпани“ с оферта 1 893 000 лв. без ДДС, с 60 хил. по-ниска цена от другата участвала фирма.

Договорът за изпълнение на мерките за енергийна ефективност на МУЦ-а с изпълнителя е подписан на 10.01.2024 г. и е на стойност 1 085 975 лв. без ДДС със срок за изпълнение м. април 2024 година.

Повече по темата вижте тук

Не само МУЦ-а е проблемен проект за Общината.

В момента продължава санирането на сградата на Камерната опера, но Общината е изгубила 450 000 лв., защото проектът е трябвало да завърши през декември 2023.

Финансирането за ремонта на сградата е осигурено от четири източника: Фонд ФЛАГ, Министерския съвет, по Плана за възстановяване и със собствено финансиране.

Избрани са 7 изпълнители, които не са имали никаква координация помежду си, а много дълго време не е работено изобщо по обекта. Има куриозни случай, при които един от изпълнителите поставя ламинат, а друг идва, за да премахва радиатори, които влачи по ламината, обясни Байкушев.

В момента действията на всички, свързани със санирането, са организирани и до края на март се очаква ремонтът да приключи.

Вижте и изявлението на кмета във видеото:

КОМЕНТАРИ

аза09:13 - 27.02.2024
Работи се по МУЦ-а до късно вечер, всеки божи ден, дори в събота и неделя.Браво за организацията. Кой и как се намират майстори?!!
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK