Камбитов представи юбилейната грамота в чест на освобождението на Горна Джумая

снимки: Община Благоевград

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов официално представи юбилейната грамота за отбелязване на 100 години от Балканската освободителна война и Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско робство.

"Грамотата е изработена на български и английски език и ще се присъжда за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществената дейност. На нея са изобразени картини от епични и знакови сражения в битките при Люлебургас, Бунархисар, Одрин, Лозенград и Карагачъ дере", обясни градоначалникът.

На грамотата могат да се видят кръста за храброст, присъждан за проявено мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле, както Триумфалната арка в Одрин, издигната по случай завземането на града от българската войска и герба на страната. Достойно място върху юбилейния плакет заема и ликът на ген. Георги Тодоров - освободител на цяла Пиринска Македония и предводител на 7-ма Рилска дивизия.

Кулминацията на националните чествания по повод вековния юбилей ще е на 5 октомври в Благоевград и се предвижда изграждането на пантеон на загиналите, с който да се почете паметта на всички загубили живота си в сраженията за освобождението на Пиринска Македония.

В аванс кметът сподели, че на 5 октомври се предвижда и точна историческа възстановка на боевете от преди 100 години, както и много други мащабни събития, които подобаващо да отбележат годишнината.

 

КОМЕНТАРИ

МОМЧИЛ22:38 - 16.05.2012
Браво за инициативата и за добрата идея за грамотата, но нека си кажем в съвсем добър дух и някои основни неща. Едно от тях е, че София не е България и Благоевград не е Благоевградска Област. А е хубаво 100-годишнината да се отбележи навсякъде, във всички Общини в Областта подобаващо, и да се маркира по дълготраен начин за идните поколения- чрез нови мемориални плочи, пантеони и др. подобни, за да се усети силата на това събитие от идните поколения повсеместно! Пантеон в Благоевград- Да,поздрави, но и на другите места в Областта трябва да се активират кметовете и държавниците. Грамоти, колкото и да се връчат, те ще отидат в частни домове и връчванията ще се отразят като временни събития. А буквите върху камъка на обществени места са траен знак за всички ни във времето!
Български гражданин17:48 - 16.05.2012
Хубаво празнувате, ама тази Балканска война е ГЕНОЦИД за турци и помаци тогава. Комитите са били терористи. Тази 7-ма Рилска Дивизия е била нещо като СС дивизия, къде мине трева не никне след нея. Един ден истината ще излезе наяве, това не може да се премълчава или да се крие.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK