Камбитов на дискусия за ПФК "Пирин": Цел "А група“ е нереална

Снимка: Infomreja.bg

Бъдещето на "Пирин" все по-неясно, пътят към А група - все по-трънлив.

Общинският съвет в Благоевград организира среща-дискусия за настоящето и бъдещето на „Общински футболен клуб Пирин” ЕООД.

На нея присъстваха кметът Камбитов, председателят на ОбС – Радослав Тасков, изпълнителният директор на „Пирин“ – Венко Попов, бизнесмени,свързани с отбора, съветници и фенове.

Още в самото начало на дискусията Тасков призова за спокоен тон, които бе напълно спазен от феновете.

Сред основните проблеми и причини за дискусията бяха отбелязани: най-напред - финансовото състояние на отбора, посещаемостта на мачовете и критиките към клуба, които са от различно естество.

Инициатор на самата среща е Кирил Ваклинов, който призна, че „Пирин“ има много дългове - в размер на 218 000 лв., но по-важният проблем според него е липсата на доверие към клуба от страна на обществото.

„Създава се впечатление, че от „Пирин“ се краде постоянно, одитите всяко тримесечие показват обратното – всичко минава по банков път и няма причина за подобни спекулации.“ Това бе стократно потвърдено от всички в залата.

Ваклинов разкри още, че всеки месец се изплащат 20 000 лв. за осигуровки, което допълнително утежнява положението.

„Пирин“ има няколко функции, които назова председателят на УС на отбора:

История – която безспорно е записана не само на местно, но и на национално ниво в родния футбол. За да се съхрани отбора Ваклинов отправи предложение да се създаде 5-годишна програма за влизане в А група. Предложението бе адмирирано от общинското ръководство.

Общинска функция - „Пирин“ е емблема не само на града, но и на Югозапада. Ваклинов припомни, че отборът е единственият професионален в Б група от цялата Благоевградска област. И тъй като „Пирин“ е общински клуб, то Благоевград трябва да полага грижи за стопанисването му. Това обаче, каза Ваклинов, е двуполюсно, защото общината няма да допусне отборът да бъде закрит, но и не може да осигури адекватно финансиране.

Социална функция – „Пирин“ е институция!, категоричен бе председателят му. С тази функция имаше несъгласни, заради скандиранията на феновете и вулгарните изблици от тяхна страна повреме на срещи.

Относно изразеното притеснение, че отборът ще изпадне до В група, многократно бе подчертано, че това не може да стане, но по важна е следната констатация от страна на Камбитов:

„Цел „А група“ е нереална, няма как общината да финансира 2 млн. лева в отбора, колкото сме давали, когато бяхме на най-високо ниво.“

Кметът каза още, че преди да се намеси в политиката, когато е бил бизнесмен, лично е давал стотици левове за отбора, а към настояще, ако отборът не е общински, то изобщо няма да го има.

Обсъдени бяха и парите, гласувани в проектобюджета за 2019. За клуба са отделени 500 000 лв., а Попов подчера, че са необходими поне 700 хил. 

На пресконференция преди седмица Камбитов обяви, че тази разлика от 200 хил. лв. се надява да бъде покрита от спонсори, днес обаче сподели, че ако се налага финансирането ще бъде прегласувано през юни.

На срещата Тасков каза, че има доста неясноти около клуба, които спират някои съветници да гласуват в полза на отбора дадени решения.

От своя страна Камбитов коментира нападки на съветничката Злата Ризова, като намекна, че дадени хора никога не са стъпвали на стадиона.

Феновете в по-голяма част от дискусията решиха да запазят мълчание.

Атанас Камбитов призова бизнеса да подкрепи Общината, а общинските съветници в петък също да покажат, че държат на легендарния клуб, който през 2022 година ще навърши един век.

Представители на бизнеса изтъкнаха, че в момента клубът разполага с много добра спортна база, каквато никога не е имал. Стана ясно, че Общината е готова да кандидатства с проект за финансиране във Фонд на фондовете за изграждане на още две футболни игрища, тенис кортове, лекоатлетическа писта и съблекални край село Зелен дол. Общината е готова да съдейства и да прехвърли дялове на бизнесмени, които искат да спонсорират клуба.

„Дори сме съгласни да сме миноритарен собственик, а контролният пакет акции да е в този, който осигурява финансирането, може да направим публично-частно партньорство”, сподели Камбитов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK