Калин Георгиев поема ДАНС?

Калин Георгиев © Sofia Photo Agency, архив

Калин Георгиев се завръща! Това гласи най-упоритият слух, след като вчера последователно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев хвърлиха оставките, които премиерът Бойко Борисов им поиска ден по-рано. Обидени, те депозираха писмено молбите си за напускане. Лазаров и Писанчев били огорчени, че въпреки добрите резултати, постигнати от тях, искат главите им по изцяло политически причини.

Бившият шеф на оперативното ръководството във вътрешното ведомство по време на първия мандат на кабинета Борисов е първото име, което се завъртя като евентуален наследник на Писанчев, научи „Всеки ден". Той хвърли оставка от силовото ведомство на 30 май 2013 г., докато Цветлин Йовчев бе министър на вътрешните работи. Тогава Георгиев излезе напълно от системата на МВР и започна да се занимава с частен бизнес.

Името на Георгиев бе спрягано в последните дни и за наследник на Веселин Вучков, но той категорично отказал да се занимава с МВР, довериха запознати. Лазаров и Писанчев се оттеглиха ден след като премиерът поиска това от парламентарната трибуна, малко след като обяви името на новия вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Междувременно вчера шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че той е един от възможните варианти за следващ председател на ДАНС. Бившият вътрешен министър каза, че оставката на Георгиев през 2013 г. е била огромна загуба за системата, както и че цени изключителните му качества.

Според депутати от ГЕРБ връщането му на държавна работа щяло да допринесе за репутацията на институцията ДАНС, а и напомнят, че Калин Георгиев бе един от най-приветстваните през годините висши служители на МВР от евроатлантическите партньори на страната.

Бившето топ ченге се радваше на подкрепа както от „Сикрет сървис", така и от ФБР и европейските служби като Европол - признания, на които и премиерът Бойко Борисов изключително държи.

По информация на народни избраници от вътрешната комисия на Народното събрание имената на наследниците на Лазаров и Писанчев ще станат ясни до дни, най-вероятно на следващото заседание на Министерския съвет в сряда. Кой ще поеме поста главен секретар на МВР под ръководството на Румяна Бъчварова обаче не е ясно, като кулоарните слухове сочат, че идната седмица ще бъде представен временен главен секретар до избирането на постоянен.

Пак вчера се заговори не само за персоналните промени в кабинета след оставката на Вучков, но и за структурни. Досега вицепремиерът Меглена Кунева управляваше двете силови ведомства - МВР и отбраната. След като Румяна Бъчварова от заместник на Борисов стана вътрешен министър, обаче е възможно именно на нея да бъдат възложени секторите, а Кунева да се занимава само с европейските въпроси, подобно на колегата й в ресорното ведомство Томислав Дончев. Бъчварова обаче остава и вицепремиер по коалиционната политика, като там рокади не се очакват.

Шефът на подслушването остава на поста си

Шефът на звеното за секретни операции и подслушване ДАТО - Цветан Китов, остава на поста си. „Уверен съм в професионалните му качества", коментира премиерът Бойко Борисов. От думите му стана ясно, че Китов няма намерение да подава оставка. Премиерът уточни, че главният секретар ще бъде избран от министъра на вътрешните работи и добави, че самият той вече има готово предложение за председател на ДАНС, но отказа да разкрие името.

Вучков пише книга, напуска политиката

Веселин Вучков, който хвърли оставка в сряда, се завръща към научната си дейност и ще пише книга, научи „Всеки ден". Информацията, че той ще се откаже от депутатското си място, което има по право след края на министерския си мандат, се потвърди и от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още в деня на оставката си като вътрешен министър Вучков е заявил пред колегите си от ГЕРБ, че иска да се отдаде на преподавателска дейност, а е намекнал и че иска да напусне политиката, за да се грижи повече и за дъщеря си. Вече бившият МВР шеф е преподавател в Академията на МВР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK