Калфин: Кюстендил и Дупница ще са сред първите със санирани сгради

снимки: Пресцентър ГЕРБ - Кюстендил

Не бива да се поддавате на манипулациите, които тиражират опонентите ни по отношение на безплатното саниране. Към това призова съгражданите си народният представител от ГЕРБ Крил Калфин по време на пресконференция в Кюстендил.

"Ние сме партия, която държи на обещанията си. И тук се обръщам към нашите опоненти, въпреки че са опозиция и е нормално да търсят кусури, но когато се прави нещо хубаво за хората, нека да държат на личното си достойнство и да кажат: да, това е добре да се направи", заяви Калфин.

Той отправи призив към всички, които имат отношение и възможности в тази посока, да се обединят, да работят заедно и да се направи така, че градът да бъде обновен, да се превърне в притегателна сила за граждани, туристи и инвеститори.

Кирил Калфин припомни направеното в Кюстендил - велоалеите, детските площадки, балнеоложкия център, Миньорския дом и т.н. Относно Римската стена Калфин заяви, че е вложил изключителни усилия, за да успее да я възстанови, но не е успял. Успех е постигнала опозицията в лицето на колежката му от Кюстендил.

"Това е добре за Кюстендил, затова казвам, че трябва заедно да работим, за да се развива регионът. Аз съм готов да работя с всекиго и според мен това е начинът да се работи, за да се  постигне максималното", подчерта народният представител от ГЕРБ.

Кирил Калфин благодари на кметовете на Кюстендил и Дупница за това, че са действали бързо и от рано са подготвили документите за кандидатстване по програмата. Народният представител напомни, че принципът е, че първият по време ще бъде и пръв по право.

"Ние сме доста напреднали в тази подготвителна дейност и смятам, че ще бъдем едни от първите, които ще започнем същинската работа по санирането на панелните блокове", заяви Калфин. Той също така подчерта, че това не е задължение, а въпрос на избор, който желае може да го ползва, който не желае - не е задължен.

"Не сме в '56 година, когато всички трябваше задължително да членуваме в ТКЗС. Който реши, че иска да живее в уютно и комфортно жилище и всичко това да бъде направено от държавата, да се възползва от програмата, който не желае - да продължи да живее в панелния апартамент такъв, какъвто е в момента", каза Кирил Калфин.

"Тъй като няколко пъти се прокрадва, че няма обяд без пари, искам да подчертая, че в предизборната ни кампания това беше едно от съществените неща, което разяснявахме. Сега изпълняваме обещанията си. Безплатното саниране ще донесе и работни места за различни фирми. Голяма част от тези фирми ще бъдат местни, оттук и заетостта в региона ще се повиши", заяви народният представител.

Той изтъкна, че с това саниране се създава комфорт и уют на гражданите, създават се работни места и възможност да бъдат намалени сметките за ток. Във връзка с опасенията на собствениците, че там, където има закрити тераси, те ще бъдат премахвани, Калфин категорично заяви, че такова нещо няма да се случи. Той обясни, че това са търпими обекти и че тези тераси са узаконени с наредба още през 2012 г., а е въпрос на проектанско решение как ще бъде по-добре за сградата.

Калфин категорично отрече и твърдението, че създавайки Сдружение собствениците прехвърлят собствеността си върху държавата.

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев също подчерта, че гражданите на Кюстендил и Дупница не бива да се поддават на манипулациите от страна на другите политически сили относно санирането на многофамилните жилища.

"Това е нещо, което се случва за първи път. Нека наистина разумът да надделее, защото съм сигурен, че е по-устойчив от глупостта", заяви Виктор Янев.

Той също изрази надежда, че Кюстендил и Дупница ще бъдат сред първите, които ще започнат да санират жилищните си сгради. 

 

 

снимки: Пресцентър ГЕРБ - Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK