Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници

Снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Под мотото "Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници" учениците от СУ „Никола Вапцаров” - Хаджидимово, представиха историята на своя роден град, по случай патронния празник на училището.

Мероприятието се проведе в залата на Общинския съвет. На него присъстваха кметът на града, Людмил Терзиев, ръководството на училището, общински съветници, учители, ученици и гости.

Събитието бе подготвено по материали на местни автори – краевед Александър Косаков, почетния председател на читалище „Яне Сандански” в града – Димитър Милушев, поетите Карамфила Терзиева, Катя Бозова, Вили Мандажиева, Анка Папазова, Калинка Гайтанинчева. 

Пред изпълнената с публика зала учениците от VII и VIII класове разказаха за първите хора по тези места от двете села Горна Сингартия и Долна Сингартия. Разказаха се легенди и предания за имената на двете села, за борбата на населението, за откриване на училища, читалище.

Всичко бе показано в снимков материал. На публика и участници бе интересно да  научат, че през далечната 1934 г. двете села се преименуват в Горняни и Жостово – на името на известния генерал Жостов, родом от село Гайтаниново.

През 1951 г. става обединение на тези села и те получават общото име Хаджидимово – в чест на големия българин Димо Хаджидимов.

С решение № 356 от 22. април 1996 г. село Хаджидимово получава статут на град и на картата на България се появява най-младият град.

Сега Хаджидимово е красиво, райско място, намиращо се в центъра на един магически триъгълник, образуван от трите християнски храма – манастира „Св. Георги”, църквата „Успение Богородично” и параклиса „Св. Димитър”.

Мероприятието завърши с песни и стихове за Хаджидимово, изпълнени от учениците от ІV клас, а за финал играха прекрасните момичета от състава за народни танци, които излязоха на фона на стихотворението от Филка Терзиева, написано специално за красивите моми на Хаджидимово.

Тържествената програма бе подготвена от началните учителки Таня Типова, Елена Караянева и Илинка Гелемерова.

Автор: Таня Типова – старши учител в СУ „Никола Вапцаров”

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK