Как социалното министерство се грижи за бедните, възрастните и хората в Домовете?

Снимка: Infomreja.bg

Министерството ще бъде безкомпромисно при случаи като описаните в доклада на Комитета за борба с изтезанията

„Над 31 000 семейства повече са получили помощ за отопление през тази година. Общият брой на одобрените и възползвалите се от този вид подкрепа е близо 284 000 семейства“, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред народните представители от ресорната комисия в НС. 

Най-много – 245 200 домакинства, са взели средства за закупуване на дърва и въглища. Пари за покриване на сметките за електроенергия са отпуснати на близо 29 800 семейства, за парно – на над 5100, а за природен газ – на около 400. Най-много от одобрените кандидати за помощ за отопление са от областите Пловдив – 22 165, и Благоевград – 22 149. Следва област Враца, където помощ са получили 14 093 семейства.

„През тази година размерът на тази подкрепа беше увеличен на 99 лв. на месец или общо 500 лв. за целия отоплителен сезон. Изплатените средства към момента са 136,6 млн. лв. През декември предстои да бъдат преведени още над 4 млн. лв. на хората, които са подали заявленията си непосредствено преди последния срок за кандидатстване в края на октомври“, отчете министър Сачева. Тя апелира възрастните хора, които получават помощта си в пощенските клонове или я теглят от банкомати, да бъдат с придружител. 

Всички подкрепени със средства за зимния сезон, подлежат на контрол от Агенцията за социално подпомагане след отпадане на ограниченията в страната. „При установени нарушения помощта ще трябва да се възстанови. Човекът, който я е ползвал за друго, ще се лишава от възможността да получи такава за следващия отоплителен сезон“, добави още Деница Сачева.

Почти 403 000 българи и техните семейства бяха подкрепени с над 6300 тона храни от първа необходимост през октомври и ноември. За двата месеца бяха раздадени над 279 000 пакети с 16 вида хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица и от държавния бюджет. Храните са на обща стойност 15,3 млн. лв. и раздаването им беше възложено на Българския Червен кръст от Управляващия орган на програмата – Агенцията за социално подпомагане.

За първи път семействата с трима и повече членове получиха по два пакета, всеки от които съдържа общо 23 кг продукти. Сред тях са различни видове консерви, брашно, захар, олио и др. 

Удвоената подкрепа е в отговор на желанието на потребителите, изразено при проучване за удовлетвореността от мярката. Пакетите, които останат непотърсени и нераздадени, ще бъдат разпределени на допълнителни целеви групи, определени със специална наредба.

„Още в началото на септември сезирахме Върховната административна прокуратура (ВАП) за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала на три социални услуги към настанените в тях. Става дума за институциите в селата Куделин, община Брегово, Говежда, община Георги Дамяново и Самуил, община Самуил“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред медии в НС по повод доклад на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа с резултати от проверки в психиатрични болници и социални услуги. 

По тези случаи Министерството на труда и социалната политика вече е предприело необходимите мерки, като два от домовете – в селата Куделин и Говежда ще бъдат закрити до края на годината или най-късно до февруари 2021 г. Настанените в тях хора с увреждания ще се пренасочат към Центрове за настаняване от семеен тип. „Вероятно домът в село Самуил ще бъде закрит през следващата година“, посочи Сачева.

По думите й Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с ВАП са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. „В следствие на това решихме от 2022г. до 2027г. като част от Националната стратегия за дългосрочна грижа да бъдат закрити общо 30 такива институции“, заяви министър Сачева. Тя увери, че министерството ще бъде безкомпромисно при случаи като описаните в доклада на Комитета за борба с изтезанията и апелира при данни за недопустимо отношение към настанени в социални услуги да бъдат подавани сигнали към доставчиците на услугите и към другите компетентни органи.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK