Как при 9 млн. туристи се отчитат 17 млн. нощувки?

Снимка: Infomreja.bg, архив

Големият проблем в момента е как се управлява българският туризъм и къде изчезват милиарди. Това заяви пред bTV бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев.

Преди дни Ботев заяви, че маскирани са опитали да нахлуят в къщата му край Варна заради негово интервю, в което той коментира, че "начинът, по който се управлява туризмът от Ангелкова и хората около нея, предоставя индустрията в ръцете на мутрите".

Властите обаче работят по версия за грабеж. От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че ще съди Ботев за клевета.

Според бившия зам.-министър при нахлуването на маскираните в дома му не може да става въпрос за обир. "Няма крадци, които, докато хората вечерят, да си слагат маски на осветена улица пред камери, да прескачат висока ограда и да минават през осветено място", категоричен беше Ботев.

Той се надява полицията вече да е установила от записите на охранителните камери на другите къщи в района с каква кола са избягали маскираните.

Ботев е ясен, че инцидентът е опит за сплашване заради неговите твърдения, че в туристическия сектор има "драстично разминаване" между данните за прихода от туризма в икономиката. Министерството казвало едно, а международната организация WTTC - друго.

"Говори се за близо 9 млн. туристи, а в същото време туристите, които реално са осъществили нощувки в България са от порядъка на 3.5 млн. Останалите са или транзитно преминаващи, или посетители - това не са туристи. Или някъде другаде изчезват тези цифри - ако ние наистина имаме 9 млн. туристи, има 17 млн. нощувки, които отчита Националния статистически институт (НСИ), които грижливо се пропускат и не се казват. Някой ще повярва ли, че идват туристите в България, стоят два дни и си тръгват", запита иронично Ботев.

Ботев отново не обяви кой го е "посъветвал" да не прави толкова остри коментари.

Относно намерението на Ангелкова да го съди Ботев заяви, че чака с удоволствие двамата да се видят в съдебната зала. По думите му така ще се стигне до отговорите на много въпроси, които тя в момента отбягва. Като пример събеседникът посочи решението готовата за пускане система ЕСТИ да не се внедри у нас, което било прецедент за Европа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK