Как да кандидатстваме за общинско жилище?

Много от хората не разполагат с достатъчно средства, за да си позволят да си закупят апартамент, къща и т.н. Оказва се така, че поради една или друга причина, няма къде да живеят.

Положението всъщност не е съвсем безнадеждно. Можете да си наемете общинско жилище, ако разбира се отговаряте на определени условия.

В днешната статия, ние от Счетоводна къща ”Крестън БулМар – Кюстендил” ще се опитаме да дадем отговор на всичките Ви въпроси, относно изискванията за кандидатстване за общинско жилище.

За да кандидатствате за настаняване в общинско жилище е необходимо вие и членовете на семейството ви да отговаряте едновременно на някои условия:

          1. Едно от най-важните неща е поне един член от семейството да е българки гражданин, както и да има адресна регистрация и постоянен адрес на територията на общината, в която искате да наемете жилището

          2. През последните две години да не сте живели в общинско жилище

          3. Не притежавате никакви имоти на територията на общината

          4. Не трябва да притежавате имущество, чиято стойност е по-голяма от средната пазарна цена на едно жилище

          5. През последните 10 години не сте прехвърляли, на други лица, вашите имоти

Това са някои от условията, на които първо трябва да отговаряте не само Вие, но и членовете на семейството Ви. Ако отговаряте на тези условия и искате да бъдете настанен в общинското жилище, трябва да отидете в общината по настоящия ви адрес и да подадете следните документи:

          1. Документи, които сте извадили предварително и съдържат данни за вас и членовете на вашето семейство: Удостоверения от Адресна служба на МВР, както и от Служба по вписвания за извършени сделки с имоти и много други.

          2. Декларация по образец, в която попълвате данни относно самоличността ви и тази на членовете на вашето семейство, имуществото, което притежавате и други. Тази декларация се подписва от всички пълнолетни членове на семейството пред служител на районната администрация или пред нотариус.

          3. Заявление по образец, което се попълва на място в общината

След като подадете всички документи до кмета на общината, те се разглеждат от комисия за картотекиране на заявителите. В срок до два месеца, комисията разглежда подадените заявления, и взима  решение за включване или отказ за включване в картотеката.

Наемната цена за общинските жилища се определя за 1 кв.м полезна площ. Тя трябва да бъде съобразена с мястото, където се намира жилището, конструкцията на сградата, преобладаващото изложение, както и качествата на околната среда. За конкретната цена можете да попитате в администрацията на съответната община.

Не се притеснявайте да направите нова стъпка в живота си!

Ако имате нужда от консултация и експертно мнение, можете да се свържете с нас. Ние от Счетоводна къща ”Крестън БулМар – Кюстендил” ще бъдем до Вас при всяка ваша крачка.

 

КОМЕНТАРИ

ники08:22 - 23.03.2021
Здравейте, бих искала да подам заявление до Кмета. Бихте ли ме посъветвали дали е добре да вписвам и бащата- ние нямаме брак и към момента аз си отглеждам детето.
Буда15:12 - 13.06.2020
НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ, ОТ ДЪРЖАВАТА МИЛОСТ НЕ ТЪРСЕТЕ, БРАТЯ И СЕСТРИ!...
Биляна16:20 - 08.06.2020
Забравих да добавя,че желая апартамент в град Пазарджик email bibs_12@abv.bg
Биляна16:18 - 08.06.2020
Здравей те какви са условията за кандидатстване за общинско жилище. В момента живея с родителите в гарсониера и не може да продължи дълго време това моля ви помогнете да взема апартамент в който да живея спокойно и да създам семейство Благодаря ви предварително
Анни14:37 - 20.08.2019
Здравейте, ние сме с бебе на 6м. Живеем в къщав една стая има мишки и голям проблем с вода ,често няма такава.Мъжа ми е от Перник той няма нищо.Спешно се нуждаем от дом
Dimitrinka18:57 - 11.05.2019
Здравейте как стоят нещата за общинско жилище за г Трявна
Катя22:21 - 18.04.2019
Пожелавам на всички ни късмет И аз като повечето от вас съм самотна майка на две деца едно от които е не препознато за другото не получавам издръжка живеех на квартира но със 600 лв е ъпсърдно да оцелееш изгониха ме сега живея по хората защото няма къде.. Подадох документи за жилище но нищо не се и съмнявам че някой го интересува къде и как живееш
Силвия Георгиева15:55 - 09.04.2019
Същи ли са изискванията и за гр.Варна
Елена11:14 - 20.03.2019
Здравейте аз съм самотна майка с едно дете . С бащата на живеем заедно и детето се води на мое име живея под наем но ми става все по трудно
Ihtilime22:49 - 25.12.2018
Здравейте ние сме семеиство от плевен в момета нямаме каде да живеме и само се местим по квартири само съпруга ми работи
Силвия09:24 - 28.06.2018
Здравеите ние сме семеиство от софия със три деца и живеем в общинско жилище но сме много хора на едно място общо са три стаи а ния сме идинадесет души сас децата искам да знам имамли право да кандидатствам за жилище това жилище е взето от родителите на съпруга ми какво бихте ме посаветвали
Moisei23:23 - 05.05.2018
Zdraveite mojeli da Mi kajete kato Sam dali moga da si pusna dokumetite kato kraino nujdaesht Dali ima shans da vzema jilishte zashtoto chakam vseki moment da se vurnat sobstvenicite na kushtata I she ostana navun daznam Dali da si pusna dokumentite
Катя Богданова12:32 - 27.04.2018
Здравейте,ние сме семейство с три деца,живеем в София под наем,но сме много хора на едно място и за нас няма свободно пространство.Какви са условията за кандидатстване,тъй като само мъжът ми работи,аз по майчинство
Силвия15:00 - 16.04.2018
Здравейте,аз съм самотна майка с едно дете,не живея с бащата на детето ми а при родителите си,но Къщата е малка и няма място,дали имам право да кандидатствам за общинско жилище?
Митко18:00 - 06.02.2018
Здравейте. Аз и съпругата ми сме с детенце на 1 годинка и 8 месеца. Живеехме в апартамент на баща ми, но той ни изгони и буквално сме на улицата. Детенцето го осиновиха е. Можем ли да кандидатстваме за общинско жилище? Крайно и спешно нуждаещи сме. Благодаря Ви.
Кати17:45 - 04.01.2018
Здравейте, искам да попитам как стоят нещата ако съм омъжена, но не живея със съпруга си, имам ли право да кандидатствам за общинско жилище или първо трябва да се разведа.
Miglena17:45 - 11.04.2017
Въведете коментар...
ПОКАЖИ ОЩЕ -3 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода 2xf