Йотова: Очевидно г-н Борисов и г-н Пеевски задават тона

Снимка: Infomreja.bg

Кой е министър-председателят, попита Йотова

Притеснителен е поредният провал относно приемането на България в Шенген, което се отлага за неопределено време. Ако бях на мястото на министър-председателя Николай Денков, щях остро да реагирам на думите на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. България не трябва да бъде постоянно в позицията на страна, която се моли. Отдавна Европейската комисия е категорична, че сме изпълнили техническите критерии за членство. България трябва с повече самочувствие да отстоява своята позиция, както го правеше президентът Румен Радев, когато представляваше страната ни на срещите на върха на ЕС. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Мездра, където в Професионална гимназия „Васил Левски“ изнесе урок по родолюбие във връзка с предстоящия Ден на народните будители, съобщават от прессекретариата на Президенството.

На въпрос за словесните престрелки между правителство и президентство, Йотова заяви: Не е въпросът в разменените реплики, а в това какво ни поднася управляващото мнозинство и как изправя на ръба на нова криза българските граждани. Да се уточним първо кой е министър-председателят в момента. Очевидно г-н Борисов и г-н Пеевски, които подкрепят тази некоалиция, задават тона, включително с ултиматуми. Вицепрезидентът посочи, че в тежката вътрешна и международна ситуация България има нужда от предсказуемост, стабилност и сигурност. „За съжаление, не ги получаваме. В навечерието на зимата се нуждаем най-вече от енергийна сигурност. Никой не може да каже коя е точно българската позиция за транзитните такси за пренос на газ, както и за „Лукойл“, каза тя и призова финансовият министър Асен Василев да даде още едно интервю за чужда медия, за да разберем на кого иска да продаде рафинерията в Бургас.

Попитана за обявените от премиера Николай Денков намерения за строеж на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, Илияна Йотова заяви, че трябва да се изчака да се изяснят тези планове. „Чувам, че очевидно част от подкрепящите партии имат вариант да не се стигне до ротация, а да се мисли за нова конфигурация на управлението. Така че тези намерения за седми блок може да са си само на Денков“, подчерта тя.

Вицепрезидентът призова внимателно да бъдат разгледани мотивите на президента Радев за ветото върху измененията на Закона за енергетиката, а не да се отхвърли само защото е на държавния глава, както се случва обикновено. „Толкова години България не синхронизира европейското законодателство, свързано с либерализацията на енергийния пазар, а реши да го прави точно по време на криза. Като евродепутат съм работила по тези въпроси и твърдя, че България няма изградена инфраструктура, за да приложи Третия енергиен пакет“, заяви Илияна Йотова.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK