Йотова на честването на 3-ти март в Брюксел: Днес най-тежка е битката за връщането на социална Европа

Снимки: Прессекретариат

Илияна Йотова бе официален гост на честването на 3 март в Европейската комисия в Брюксел

„Днес най-тежка е битката за  връщането на социална Европа.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе официален гост на отбелязването на националния празник на България 3 март в Европейската комисия в Брюксел. Честването бе организирано от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

„Пред изпитание днес са и воювани с десетилетия права. Свободата на всички европейци сякаш е поставена на изпитание – свободата да изразяваш мнение и да се бориш за своите убеждения, свободата на избор, свободата да живееш достоен живот“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова отбеляза важността на следващите няколко месеца преди европейските избори за това каква Европа ще имаме: такава на езиковото многообразие или такава, в която се използва езикът на омразата, конфронтацията и отхвърлянето.

„Предизвикателството пред нас, политиците и държавниците, е да върнем доверието на хората, като докажем, че работим за тях и можем да решаваме проблемите им. Да покажем, че ги има истинските лидери, от които се нуждае Европа“, заяви вицепрезидентът.

По време на тържественото отбелязване на националния празник на България беше открита изложба с компютърните рисунки на победителите в конкурса „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“, организиран от българския еврокомисар Мария Габриел.

„На 3 март 1878 г., след Освободителната Руско-турска война, се сбъдва дълго жадуваният и изстрадан блян на българския народ. Ражда се нова България, възкръсва българската държава“, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че 3 март е символ на единението и величието на българския народ. По думите на Илияна Йотова свободата нямаше да бъде възможна без Българското възраждане, без жертвите на националните борби. „Славните ни герои напоиха с кръвта си българската земя, за да бъдем ние днес свободни и равни на другите европейски народи. Твърдения, че сме получили даром свободата си, са поругаване на тяхната памет“, отбеляза вицепрезидентът.

В тържеството участваха ученици от българското училище „Пейо Яворов“ към посолството на България в Белгия и от българската секция на Европейското училище в Брюксел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK