Йотова: Имаме задължение пред Антон Дончев да продължим размисъла за разделното време

Снимка: Прессекретариат

Вицепрезидентът откри изложба, посветена на 90-годишния юбилей на писателя

„Акад. Антон Дончев е българският покорител на словото, затова той ще пребъде, ще го четат поколенията след нас. А ние всички имаме едно задължение – да продължим диалога и философския размисъл за разделното време. Дали ще можем да преодолеем разделението помежду ни и в душите ни, или това ще остане само блян.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ изложба, посветена на 90-годишния юбилей на акад. Антон Дончев. Акценти в експозицията са първото издание на „Време разделно“ от 1964 г., ръкописът на романа и негови преводи.

Вицепрезидентът определи „Време разделно“ като роман – излята песен, тъй като няма нито една поправка в ръкописа, и изтъкна международната слава на Дончевото творчество. „Благородно задължение е на нашите сънародници зад граница непременно да имат в библиотеките си поне по една от творбите на Антон Дончев“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на инициативния комитет за поканата честванията на 90-ия юбилей на писателя да се проведат под неин патронаж. „Благодаря на всички сърцати хора, с които бяхме убедени, че тази достолепна годишнина не може да бъде отбелязана само с едно събитие“, заяви вицепрезидентът Йотова.

На 14 септември, на рождения ден на акад. Дончев, Илияна Йотова го удостои с почетния плакет на вицепрезидента за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK