Йорданският крал Абдула Втори се обяви срещу планове на Израел да окупира части от Ивицата Газа

Снимка: Getty Images

Според него "кризата се корени в това, че Израел отрича легитимните права на палестинците"

Йорданският крал Абдула Втори отхвърли всякакви планове на Израел да окупира части от ивицата Газа или да създаде зони за сигурност в анклава, като заяви, че кризата се корени в това, че Израел отрича легитимните права на палестинците, предаде Ройтерс, като се позова на йорданските държавни медии.

Те цитират краля, който казва пред йордански представители, че не може да има никакво военно решение или решение, постигнато от силите за сигурност, на конфликта между Израел и палестинците.

Монархът заявява, че опустошената от войната ивица Газа не трябва да бъде откъсната от другите палестински територии.
 
Абдула Втори добавя, че "кризата се корени в израелската окупация на палестинските територии и отричането на законните права на палестинците". "Решението започва оттам и всеки друг път е обречен на неуспех и на още по-голям цикъл на насилие и разрушение", предупреждава той.

Абдула Втори добавя, че отдавна е отправял предупреждения, че израелските нарушения на Западния бряг, с който Йордания има обща граница, и нападенията на еврейски заселници срещу палестински цивилни могат да "разширят конфликта" и "да тласнат региона към пропаст".

Йордания е приела голям брой палестински бежанци и техните потомци. Сега Аман се опасява, че Израел може да изгони масово палестинците от окупирания Западен бряг, където нападенията на израелски заселници срещу палестински жители са се увеличили след атаката на "Хамас" на 7 октомври в южната част на Израел.

Йорданският външен министър Айман Сафади заяви в интервю за йорданската медия "Ал Мамлака", че Израел е пресякъл "правната, етичната и хуманитарната червена линия в своята варварска война срещу жителите на Газа"."Израел отказва да се вслуша. Това, което прави, не е самоцелно, а той извършва военни престъпления", добави министърът.

Крал Абдула Втори заяви по-рано този месец, че единственият път към траен мир е да се възобновят преговорите за независима палестинска държава. 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Палестинската автономна власт не трябва да поема управлението на Газа. Миналата седмица той каза, че Израел ще поеме контрола върху сигурността в Газа за неопределен период от време. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK