Жителите на Сатовча подкрепят проекта за възстановяване на пътя от Плетена към Сърница

Снимки: ЮЗДП

Публична среща за представяне на инвестиционен проект на Югозападното държавно предприятие за основен ремонт на горски автомобилен път „Караманица – Превала” на територията на „ДЛС Дикчан” събра повече от 35 представители на заинтересованите страни.

Сред присъстващите бяха зам.-директорът на ЮЗДП инж. Димитър Димитров, служители на държавни и общински институции, както и собственици на вили, къщи за гости и дърводобивни фирми.

Срещата беше инициирана от териториалното поделение на ЮЗДП поради голямото значение на пътя, който от години се ползва активно от местното население, бизнеса, туристи и е пряка връзка с Доспат и Велинград.

По проект се предвижда поетапно асфалтиране на 16-километровото трасе от разклона за с. Плетена до м. Превала, което в момента е в много лошо състояние.

Ще бъдат възстановени и всички подпорни стени и водостоци. С рехабилитацията на този участък ще завърши цялостното обновяване на пътя, свързващ Сатовча със Сърница през м. Превала.

Директорът на „ДЛС Дикчан” инж. Исмаил Моллов призова участниците в срещата да споделят вижданията си за проекта. Според кмета на община Сатовча Арбен Мименов пътят е важен не само за горското стопанство, но той е от изключително значение за развитието на селския туризъм в общината.

Ползва се ежедневно от местното население и от гости на региона, което налага ремонта му. Категорична подкрепа за рехабилитацията на пътя изрази и Христо Мавродиев от НЕК ЕАД – предприятие „Язовири и каскади“.

Той, както и старши експертът Симона Караджова от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ коментираха наличието на санитарно-охранителни зони на водохващания и каскади в района, които е необходимо да бъдат опазени.

В края на срещата беше извършен оглед на част от пътя, при който бяха обсъдени необходимите мерки за защита на разположените в близост хидротехнически съоръжения.

 

КОМЕНТАРИ

77704:53 - 13.07.2019
Пътя се ползва не от .местните а от шпионина на тайните шибани комунистически служби агент ЛЕНКО за не какво да е а за извозване на милиони тонове скални маси за тикли от защитени територий,,той измести коритото на река бистрица, къде гледа симонка на майната си, сега вместо ленко да бъде в затвора то народа ще му плаща подпорни стени, що не си ебете майката гнусна.
2cn19:35 - 12.07.2019
Сърница - Рампа вече е готов. 100% асфалт. Сатовча сега се сетиха, а Гърмен никакви ги няма. Правете проекти бе хора,
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK