Йеменските хуси заявиха, че ще продължат нападенията си в Червено море

Снимка: iStock

Обявеният Съюз за защита на свободата на корабоплаването не ги разколебава

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси заявиха, че нямат никакви намерения да спрат нападенията си срещу търговски съдове в Червено море независимо от обявеното от САЩ създаване на Съюз за защита на свободата на корабоплаването, заяви в "Екс" техният представител Мохамед ал Бухаити, цитиран от Франс прес.

"Дори ако Америка успее да мобилизира целия свят, нашите военни операции няма да спрат, независимо какви саможертви ще ни струва това", увери Ал Бухаити в "Екс".

Хусите няма да променят позицията си по конфликта в Газа заради създаването на многонационалния военноморски съюз за защита на корабоплаването в Червено море, увери и водещият преговарящ на хусите Мохамед Абдулсалам, цитиран от Ройтерс. Създаваният от САЩ съюз е "на практика ненужен", увери той, като подчерта, че водите в близост до Йемен са безопасни, освен за израелски кораби или такива, които се насочват към Израел. Причината за това е "несправедливата агресивна война срещу Палестина", подчерта той.

Френската външна министърка Катрин Колона заяви днес, че Париж ще вземе мерки срещу нападенията на хусите в Червено море заедно със своите партньори. Тя направи това изявление на среща в Париж със своя колега Дейвид Камерън. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK