Извънредно положение в части от Канада заради горските пожари

Снимка: БТА

Горските пожари в Северозападните територии са вече 265

Правителството на Северозападните територии на Канада обяви извънредно положение поради горските пожари, които причиниха мащабни опустошения в един отдалечен регион, а представляват и заплаха за столицата на територията Йелоунайф, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението дава на властите допълнителни правомощия за действия в отговор на стихията, а и подчертава безпрецедентните щети, нанесени от огъня досега през годината в страната, отбелязва агенцията.

"Това позволява (на правителството) да се сдобие и да вкара в употреба необходимите ресурси, които да подпомогнат управлението на безпрецедентния сезон на горските пожари, за да бъдат защитени здравето и сигурността на жителите на Северозападните територии", се казва в изявлението на местното правителство.

Правителството на Канада одобри оказването на съдействие от страна на държавата в борбата с горските пожари и мобилизира армейски части за потушаването на огъня в региона.

"Работим в тясно сътрудничество с правителството на Северозападните територии, за да гарантираме на общините необходимата помощ", заяви министърът на готовността при извънредни ситуации Харджит Седжън. Управата на самия Йелоунайф обяви извънредно положение на местно ниво. Мярката е превантивна, без да се пристъпва към евакуация, обявиха регионалните власти. 

"Гражданите трябва да запазят спокойствие и да бъдат подготвени, в случай че ситуацията се промени", каза кметицата на Йелоунайф Ребека Олти.

Над 130 000 квадратни километра са опустошени от пожарите досега, рекордно много по това време на летния сезон, а близо 168 000 души са били принудени да се евакуират към момента. Горските пожари в Северозападните територии са вече 265, много над средната бройка за последните десет години - 185.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK