Изследване: Учениците употребяват наркотици повече от студентите

Снимка: МВР

30% от децата между 12 и 15 години са взимали амфетамини

Близо 70% от децата между 12 и 15 години са употребявали алкохол и марихуана. 30% са взимали амфетамини. Данните са Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости „Кошер“. Темата в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS коментираха Желяз Турлаков и клиничният психолог Симеон Парлапанов.

Парлапанов посочи, че тийнейджърите употребяват наркотици дори повече от студентите. Той допълни, че новите дроги са по-силно токсични и много по-бързо предизвикват зависимост.

„Тази тенденция е част от световната. Част от дейностите на програма „Кошер“ е превантивната работа, която прилагаме повече от 10 години. Срещаме се директно с децата, пред тях застават хора, които са минали по този път. Също така правим анкети и анализи. За жалост данните са абсолютната реалност. Имаме нов профил на зависимите, нови дроги на пазара, което налага и нов тип политики за лечение, превенция и рехабилитация“, заяви Турлаков.

Той посочи, че данните са резултат от реални срещи с децата и съвместна работа с общинските съвети по наркотични вещества. Турлаков допълни, че в страната няма институция или орган, който да извършва тази дейност. „Това се прави от неправителствени организации, а те са много малко. Наскоро направихме пресконференция по темата, на която нито една партия не се отзова. Ще отправим жалба към ЕС, защото смятаме, че в България не се води адекватна политика по този проблем“, заяви той. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK