Изследване: Генетично сме близки с унгарците, хърватите и словенците

Снимка: Infomreja.bg

8-годишно генетично изследване на траките, прабългарите и съвременните българи сочи, че сме отдалечени от траките като генотип, а очаквано сме най-близо до прабългарите. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Десислава Нешева, генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ.

Тя уточни, че от съвременните българи като материал е изследвана кръв, а от прабългарите и траките – костен материал, предимно зъби.

Изследването сочи още, че генетично сме близки с унгарците, хърватите и словенците. То показва също, че нямаме много общо с тюрките и алтайците, обясни още Нешева.

Славяните не са изследвани, защото има много малко запазен материал заради обичая да изгарят труповете на починалите, уточни ученият./ бТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Тото00:42 - 15.08.2018
А за 500 години османско присъствие каква информация има? Оказва се че някои народи само са преминали през България и са оставили генен материал. А тези които са били по тези земи не са оставили нищо. Пълни измищльотини. Никой няма да ви повярва. Аз съм си направил ДНК тест и съм готов да ви го предоставя. А тази дама която се потеше пред камерите на БТВ беше буквално смешна. Такава избирателна извадка не дава точна представа за ДНК. В България има различни етноси които са повече от два милиона те не са представени в това изследване. Може би те нямат ДНК
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK