Израелските сили напредват в южната част на Газа

Снимка: БТА

В болницата в Хан Юнис има остър недостиг на лекарства, храна, вода и гориво

Израелската сухопътна офанзива напредва в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа. Израел нареди евакуация на цивилните от центъра на града на фона на информации за нови жертви и критична хуманитарна ситуация в анклава. Продължава напрежението и по границата с Ливан, съобщава БНР.

Болницата в Хан Юнис е изправена пред голям брой пациенти при остър недостиг на лекарства, храна, вода и гориво. Израел нанесе интензивни въздушни удари и срещу северната част на ивицата Газа, а палестински ракети бяха изстреляни срещу южните и централните райони на Израел.

По-рано радикалното палестинско движение "Хамас" заплаши, че нито един заложник няма да напусне жив Ивицата Газа, ако не бъдат изпълнени исканията на групировката за размяна срещу затворници. Израелският премиер Нетаняху обяви, че десетки бойци на "Хамас" са се предали и определи обстановката като "началото на края на групировката". Според израелската армия са заловени над 500 терористи от "Хамас" и "Ислямски джихад" през последния месец.

Палестинските жертви при израелската офанзива са вече над 18 хиляди, съобщиха здравните власти, контролирани от "Хамас". Ударите бяха предприети след атаката на групировката по израелска територия, в която бяха убити 1200 души и отвлечени 240.

Постоянни представители в Съвета за сигурност на ООН посетиха граничния пункт "Рафах" на границата на Египет с ивицата Газа.

В неформалната визита, организирана от Обединените арабски емирства и Египет участваха десетина посланици, сред които на Русия и Великобритания, но без САЩ и Франция. В Газа липсва храна и всичко останало, от което имат нужда хората, а доставките на хуманитарна помощ са невъзможни при постоянния обстрел, подчертаха от ООН. 

По данни на световната организация над половината от жилищата в Газа са разрушени или повредени от войната, а 85 процента от близо 2-милионното население е принудено да се премести на друго място.

От Белия дом изразиха безпокойство  след публикуването на статия във в. "Вашингтон пост", че Израел е използвал боеприпаси с бял фосфор, американско производство, при ударите по Южен Ливан през октомври. 

"Ние сме в течение на тази статия и сме много обезпокоени. Ще зададем съответните въпроси в опит да научим малко повече за това", заяви Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом, който подчерта, че белият фосфор може да бъде използван по законен начин във военен план, но не и срещу цивилни

Търговски танкер под норвежки флаг е бил поразен от ракета, изстреляна от Йемен от контролиран от хусите район. На помощ се е притекъл американският разрушител "Мейсън". Хусите заявиха, че ще нападат всички кораби, насочващи се към Израел, независимо от тяхната националност. Атакуваният кораб е плавал от Малайзия за Италия и не е ясно дали има връзка с Израел. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//