Израелският младежки оркестър и хор изправи на крака публиката в Гоце Делчев

снимки: Община Гоце Делчев

Деветдесетчленният Младежки оркестър и хор от град Петах Тиква в Израел превърна своя концерт в Гоце Делчев в незабравим празник за жителите и гостите на града.

В препълнената зала на Дома на културата, публиката аплодира на крака изпълненията на младите таланти, сред които бяха «Рапсодия Вардар» на Панчо Владигеров, както и песните "Хубава си, моя горо" и "Македонско девойче".

В залата присъстваха заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев и председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев.

Тъй като турнето на оркестъра в България е посветено на 120-те български пожарникари, участвали в акцията през 2010 г. в планината Кармел в Израел, специални гости в залата бяха и служителите на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Гоце Делчев.

В своето официално приветствие към гостите от Израел председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев благодари за прекрасния концерт и емоционалния заряд, който донесе той на всички в залата.

Гераксиев изрази и увереност, че създадените вече добри контакти ще продължат да се развиват, като по-конкретно ще се работи в посока установяване на трайни и ползотворни контакти между учебни заведения от двете страни.

В знак на признателност и благодарност за оказаното гостоприемство, ръководителят на делегацията Менаше Рагив връчи специален подарък от името на кмета на град Петах Тиква Ицик Браверман. 

По време на двучасовия концерт публиката имаше възможността да се наслади на съвременна програма, включваща произведения от различни автори. Към оркестъра и хора се присъедини известният израелски певец Итай Джеруфи, който изпълни няколко популярни и обичани песни от своята страна.

Кулминацията в програмата обаче бяха три емблематични български песни: "Македонско девойче", "Мари бабо гърбава" и "Хубава си, моя горо", които изправиха на крака зрителите в Дома на културата и предизвикаха сълзи от вълнение и бурни аплодисменти.

За първи път толкова голям състав от Израел посещава нашата страна. Оркестърът и хорът се състоят от младежи на възраст 16-18 години, ръководени от диригента маестро Михаил Делман. Директор на оркестъра и хора е Шломит Мадар.

Това е най-известният и успешен младежки ансамбъл на Израел и вторият подобен, който посещава Гоце Делчев в рамките на две години.

Турнето на оркестъра в България включваше общо 5 града – Левски, София, Габрово, Правец и финалния концерт в Гоце Делчев.

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK