Израел разширява операцията си срещу "Хамас" в централната част на Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел се подготвя за разрастване на бойните действия и срещу шиитското движение "Хизбула" в Ливан

Израел разширява операцията си срещу палестинската групировка "Хамас" в централната част на ивицата Газа. На фона на предупрежденията от ООН за многобройни жертви и тежка хуманитарна ситуация в палестинската територия, от Тел Авив обявиха, че армията се подготвя за разрастване на бойните действия и срещу шиитското движение "Хизбула" в Ливан, съобщава БНР.

Палестинската страна съобщи за над 21 100 загинали от началото на израелската операция в Газа. Тя започна в отговор на терористичните атаки на 7 октомври с 1200 жертви. Сухопътните действия се пренасят в бежанските лагери в централната част на анклава. Ожесточени сражения се водят също на север в град Газа и на юг във втория по големина град Хан Юнис. Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че срещу палестинците се извършва нечувано престъпление и предупреди, че ситуацията на Западния бряг е взривоопасна, а Газа е "неузнаваема". По данни на ръководеното от Хамас здравно министерство за последното денонощие жертвите от палестинска страна са 195 души.

Израелската армия обяви, че  се подготвя все повече за решително разширяване на бойните действия срещу шиитското движение "Хизбула" в Ливан.

"Одобрени са планове за бъдещето, трябва да бъдем готови за настъпление, ако се наложи", каза началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви при посещение във военното командване в северния израелски град Сафед. Той добави, че зраелските сили за отбрана и особено тяхното командване "Север" са поставени в много висока степен на бойна готовност".

В началото на войната в Газа от съображения за сигурност властите преместиха десетки хиляди жители на северния регион към вътрешността на Израел.

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху френският президент Еманюел Макрон е заявил отново, че е необходимо да се постигне  трайно спиране на огъня в Газа "с помощта на всички регионални и международни партньори".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK