Израел отказва временно примирие без освобождаване на всички заложници

Снимка: БГНЕС

Това Нетаняху каза малко след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

Израел няма да се съгласи на временно примирие с "Хамас", докато не бъдат освободени всичките повече от 240 заложници, взети при нападенията на 7 октомври, каза премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Би Би Си.

"Израел отказва временно примирие, което не включва връщането на нашите заложници", каза той по време на телевизионно обръщение (цитирано от Ройтерс). По-рано днес "Хамас" обяви готовността си да освободи израелски заложници, ако Израел освободи всички палестинци от затвора и "спре агресията".

Нетаняху говори в петък малко след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който настоя Израел да спре военните си операции, за да се подобри хуманитарната ситуация в Газа. Блинкен също призова Израел да направи повече, за да защити цивилните от своите атаки.

Държавният секретар на САЩ, който днес посети Израел за трети път от началото на войната, каза след разговорите, че "хуманитарните паузи" в конфликта са "критични" за защитата на цивилните и са "важна тема за обсъждане " с израелските лидери. Според него Съединените щати смятат, че подобни паузи ще позволят повече помощ да достигне до Газа.

"Виждаме това и като начин... да създадем по-добри условия за освобождаване на заложниците", каза той. Блинкен добави, че точните подробности за това как ще работят тези паузи все още се финализират.

Държавният секретар на САЩ каза, че израелските служители са повдигнали редица "легитимни въпроси" относно паузите, включително как да ги използват, за да увеличат максимално доставката на помощ, да помогнат за освобождаването на заложници и как да попречат на "Хамас" да използва паузите за свои собствени цели.

Си Ен Ен, цитирайки анонимен източник, съобщи, че израелският министър на отбраната Йоав Галант по време на срещата си с Блинкън в петък е предупредил, че Израел ще се съгласи да спре военните действия само в замяна на освобождаването на заложниците. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK