Израел и "Хамас" удължиха примирието с още един ден

Снимка: ЕРА/БГНЕС

И двете страни обявиха, че са готови да подновят бойните действия

Израел и "Хамас" се споразумяха в четвъртък да удължат примирието в Газа с поне още един ден, съобщава "Ройтерс". Споразумението е постигнато минути преди изтичането на договореното до момента шестдневното примирие.

Израелската армия обяви в свое изявление, че примирието ще продължи, като се преговаря за освобождаване на още заложници, задържани в Газа, срещу палестински затворници.

С примирието, което първоначално беше четиридневно, а впоследствие бе удължено първоначално с два дни, се стигна до първото временно прекратяване на бомбардировките на Газа, като голяма част от крайбрежната територия с население от 2,3 милиона души беше опустошена в отговор на атаката "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври.

"В светлината на усилията на медиаторите да продължат процеса по освобождаване на заложниците и при спазване на условията на рамката, оперативната пауза ще продължи", се казва в израелското изявление, оповестено минути преди изтичането на временното примирие.

Групировката "Хамас", която освободи 16 заложници в замяна на 30 палестински затворници в сряда, обяви в свое изявление, че примирието ще продължи седми ден.

По-рано въоръжената групировка заяви, че Израел е отказал да приеме още седем жени и деца и телата на други трима заложници в замяна на удължаване на примирието.

И двете страни обявиха, че са готови да подновят бойните действия. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK