Израел и "Хамас" са сближили позициите си за постигане на примирие

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Предвижда се то да бъде 30-дневно

Израел и "Хамас" са сближили позициите си за постигане на 30-дневно примирие в Ивицата Газа, по време на което може да бъдат освободени израелски заложници и палестинци от израелски затвори, твърди агенция Ройтерс. Израелската офанзива в град Хан Юнис в южната част на анклава продължава. 

Интензивните преговори с участието на Катар, Съединените щати и Египет за преодоляване на различията по рамково споразумение за спиране на сраженията започнаха в края на миналата година. "Хамас" настоява за изясняване на условията за трайно прекратяване на войната в Газа и това е главното му изискване за продължаване на преговорите, посочват източници, цитирани от Ройтерс. Все още няма официален коментар от основните посредници на твърденията за постигнат напредък. 

От Белия дом съобщиха, че американският пратеник за Близкия изток Брет Макгърк е в Кайро за "активни" дискусии за ново споразумение за освобождаването на заложници и хуманитарна пауза в сраженията. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред Съвета за сигурност, че "категоричното отхвърляне на решението за съвместно съществуване на две държави от израелското правителство е неприемливо" и подчерта:

"Цялото население на Ивицата Газа е подложено на трайно унищожение в мащаб и със скорост, които нямат аналог в най-новата история. Нищо не може да оправдае колективното наказание на палестинския народ".

Израелската армия стегна обръча около Хан Юнис на юг, където са намерили подслон стотици хиляди палестинци, напуснали принудително други райони на Газа. Израелски танкове блокираха пътя от града към крайбрежието, като прекъснаха маршрута, по който цивилните се придвижват до пропускателния пункт Рафах към Египет. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK